ElpáH(E)OLó

2015.08.13. 16:20

Léleklátó doki

Akár tudomásul vesszük, akár nem, ma az egyik legnagyobb legális üzlet a gyógyszerforgalmazás.

Verebélyi Márta


Mit tapasztalunk, ha elmegyünk a háziorvosunkhoz? Sokuk enyhe torokfájás, orrfolyás esetén is egyből antibiotikumot ír fel. Holott valószínűleg elég lenne megemelnünk a napi C-vitamin-dózist, vízben oldódó kalciumot innunk. Akkor miért kapunk gondolkodás nélkül máris gyógyszert? Nos, az orvosok kapcsolatban állnak gyógyszergyárakkal, s olykor pénzt kaphatnak a felírt orvosságért – általánosítanunk persze nem szabad. Mindenesetre léteznek szép számmal olyan szakemberek is, akik csak akkor írnak fel pirulát, ha tényleg muszáj: természetes gyógymódokat is ajánlanak, s az ok-okozati összefüggéseket is keresik, nem csak a tüneteket kezelik.
Mit szólna ön, ha üzemorvosa a rutinvizsgálatok után azt sugallná, lehet, hogy a gondjain nem gyógyszerek szedése segítene, hanem ha azzal foglalkozna, amit szeret? Ugye, meglepődne? Ugye, elgondolkodna azon, hogy talán orvost kellene váltania? S nem utolsó sorban: ugye, jólesne, ha kezelőorvosa ilyen mértékű empátiát mutatna ön iránt? Márpedig egyre több diplomás szakember látja be, hogy bizonyos betegségeket nem feltétlenül orvossággal – vagy nem csak azzal – kell gyógyítani.

Sokunk sajnos szinte gépként éli életét: felkel, rengeteget dolgozik, hazamegy, eszik, tévézik, s másnap újra kezdi, az élete ennyiben ki is merül... Ám arra már nem koncentrál, hogy mi az, amit igazán szeretne. Éppen ezért jól jön egy efféle orvosi jó tanács: „Végez valamilyen alkotótevékenységet? Abba ne hagyja! Ha folytatja, minden a helyére áll!”

Ezek is érdekelhetik