ElpáH(E)OLó

2017.03.08. 14:14

Megnéztük: Szólít a szörny

Tanulságos fantasy, dráma a felnőtté válásról.

Juhász H.

A felnőtté válás mindenkit megdolgoztat, azt is, aki épp átéli, és a fiatal környezetét is épp annyira. Vannak, akiknek ez az időszak rövidebb vagy könnyebb, de éppúgy vannak olyanok is, akiknek nehezített pályát szán a sors. A Szólít a szörny egy olyan kisfiúról, a 12 éves Connorról szól, aki édesapa és testvérek nélkül növekszik, nincsenek barátai, ám annál több ellensége. Lelki társa, édesanyja ráadásul súlyos betegséggel küzd, ami meghatározza mindennapjaikat.

A kisfiú egy valamiben találja meg lelkének a vigaszt: maga által kreált fantáziavilágban él, s ezt gyakran – különleges tehetséggel – papírra is veti. A régi temető melletti házuk szobájában éjjelente, éjfél után hét perccel mindig ugyanaz a rémálom támadja meg, mely édesanyja igen katartikus elvesztéséről szól. Az iskolában töltött hétköznapjai sem tartogatnak számára túl sok boldogságot, kiszemeltjévé válik ugyanis a nála nagyobb és erősebb kortársainak, akik tanítás után mindig ellátják a baját. A nehézségek feldolgozására nem sok ideje jut, mert hazatérve anyja szenvedéseivel kell szembe néznie.

Később színre kerül nagymamája is, akivel nehezen találják meg a közös hangot és apja is, aki azóta új családot alapított. Érzései feldolgozásában is fantáziája segíti, mely életre kelti a régi temetőben élő öreg fát, aki bár rémisztő, nem rettenti el a fiút. Három meséjével igazán tanulságos történeteket oszt meg a fa Connorral, s követeli a fiútól, hogy a negyedik történetet maga alkossa meg.

Azt a történetet, mely mindannyiunk számára nagy tanulság lehet, a kegyetlennek tűnő igazságot, melynek köszönhetően végül Connor el tudja engedni az egyetlen embert, akit igazán szeret. Hogy ki bújt az öreg fa formájába, ki segíthette Connort a feldolgozásban, mindenki maga döntheti el.

Stáblista:

Szereplők

The Monster - Liam Neeson
Connor - Lewis MacDougall
Mum - Felicity Jones
Grandma - Sigourney Weaver
Dad - Toby Kebbell, Geraldine Chaplin
Miss Kwan - Jennifer Lim

Alkotók

RENDEZŐ:
Juan Antonio Bayona
FORGATÓKÖNYVÍRÓ:
Patrick Ness
OPERATŐR:
Óscar Faura
ZENE:
Fernando Velázquez
VÁGÓ:
Jaume Martí
Bernat Vilaplana

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!