Gazdaság

2008.10.21. 05:56

Az idegenforgalomban látja a jövőt a mátraaljai Leader-közösség

Ötletbörzére gyűltek össze Gyöngyösön a Dél-Mátra Helyi Közösség 24 településéről érkező vállalkozók.

F. Z.

Ismét dolgozik a Leader-program, s az elképzelések között újra a turisztika témaköre a sláger. - Majd egyéves előkészítő munka eredménye, hogy ma itt lehetünk – újságolta Gyurkó Béla domoszlói polgármester, a Dél-Mátra Helyi Közösség vezetője a Leader-program legújabb fejleményeit. A Gyöngyösön hétfőn megrendezett vállalkozói ötletbörzére mikrovállalkozások küldötteit, és a turisztikai szakembereket várták.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] Ötletbörzére gyűltek össze Gyöngyösön a Dél-Mátra Helyi Közösség 24 településéről
[/caption]A következő alkalommal a falufejlesztésben érdekeltek és a helyi épített örökség védelme iránt elkötelezett ötletgazdák megjelenésére számítanak, s így lesz teljes az a négy témakör, melyben most lehet pályázni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program harmadik tengelyében. Az elnyerhető összeg közel másfélmilliárd forint. Október 15. és november 30. között nyílik meg az út a beadványok számára, de lesz lehetőség 2009 májusában és szeptemberében is. Közben elkészült a 24 települést számláló Dél-Mátra Közösség közös vidékfejlesztési stratégiája, melybe 65 ötletet építettek be.

- Nem volt könnyű összehangolni az eltérő igényeket, hiszen más például Visznek és Mátraszentimre szükséglete. Mégis sikerült, és örömmel mondhatom, hogy szeptember 29-től egyike vagyunk a 96 új magyar Leader-közösségnek. Gyurkó Béla hozzátette: a korábbi évek tapasztalataihoz igazodva ismét a turisztikai fejlesztések a legnépszerűbbek a civil szervezetek, a helyi vállalkozók és önkormányzatok köréből beérkező elgondolások között. - Mindez azért szerencsés, mert általában véve megfelel a települések adottságainak is - zárta mondandóját az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!