Gazdaság

2008.11.28. 11:36

Példaértékű projekt lett a mátraaljai szélessávú hálózat

Példaértékű projektként értékelték a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretében a Domoszlón, Detken, Kisnánán, Ludason, Vécsen és Halmajugrán kialakított szélessávú hálózatot, amely jelenleg az internet és a kábeltelevíziós szolgáltatást biztosítja a településeken.

J. M.

A kiemelkedő minősítést többek között a program megvalósításával, a jó színvonalú szolgáltatással, valamint az eredményes együttműködéssel vívta ki magának a hat mátraaljai község. A példaértékű vállalkozásról a nemrégiben Egerben megrendezett „Tízezer fecske” elnevezésű konferencián számolt be Gyurkó Béla, a projektben gesztorságot vállaló Domoszló polgármestere.

– Az biztos, hogy 2005 júniusában az elsők között regisztráltak minket azok között, akik a GVOP keretén belül szerették volna megvalósítani a szélessávú hálózat kiépítését. A program során mindvégig éreztük is, hogy kiemelt figyelmet fordítottak ránk – mondta Gyurkó Béla, aki a megyeszékhelyen megrendezett konferencián a beruházással járó számos előny mellett beszámolt arról is, hogy a hosszúra nyúlt előkészületi munkák és a lassú döntéshozatal bizony néha hátráltatta az elképzelések megvalósítását.
– Ettől függetlenül szerencsésnek érezhetjük magunkat, hiszen a GVOP-s pályázatot ismét úgy tudtuk megvalósítani, hogy kiváló volt a települések között az együttműködés és az összefogás – összegezte tapasztalatait a domoszlói polgármester.

A szélessávú hálózat kiépítésekor a községek között 33 kilométer hosszú úgynevezett optikai vezetéket építettek ki, míg a belterületeken összesen 53 kilométernyi kábelt húztak ki. Emellett a gesztortelepülésen kialakítottak egy központi ügyfélszolgálatot, így a régi iskola épülete a funkcióváltásnak köszönhetően meg is újulhatott, javítva ezzel a település összképét. Szintén ugyanilyen fontos, hogy a beruházással két új munkahelyet is teremtettek Domoszlón. A szélessávú hálózatot jelenleg 1200-an – köztük magánszemélyek és intézmények – veszik igénybe a hat településen, ám a tervek között szerepel, hogy szolgáltatásbővítéssel tovább növeljék az ügyfelek számát. Az infrastruktúra ugyanis többek között alkalmas lenne telefonhálózat, térfigyelő rendszer és hangoshíradó működtetésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!