Gazdaság

2010.04.23. 19:42

Hat muskotályt jutalmazott arannyal a zsűri

A Domoszlón megrendezett 8. Országos Muskotály Borversenyen összesen öt borvidék 24 termelőjének borait bírálták el.

J. M.

A badacsonyi, a balatonboglári, a kunsági, a mátrai és a tokaji borvidékről 39 borminta érkezett. A zsűri szerint a nedűk szépek voltak, csupán néhánynál tapasztaltak kezelési hibákat. A bírák egyetértettek abban, hogy a tavalyi évjárat jellege érzékelhető volt mindegyik boron. Ennek tükrében 6 arany-, 20 ezüst- és 7 bronzérmet ítéltek oda, valamint 6 bor kapott oklevelet és 4 kategóriában választottak különdíjas bort, közülük került ki a verseny legszebb bora is.

Gyurkó Béla, Domoszló polgármestere elmondta: az elmúlt nyolc év hasznos volt, hiszen sikerült elérni, hogy a szőlészek, borászok összefogjanak, emellett az illatos borok marketingje is megerősödött.
– Példaértékű, ami itt történt, hiszen pusztán az elhivatottság képes volt arra, hogy integrálja azokat, akik szívügyüknek érzik a muskotályokat – tette hozzá a polgármester, aki kiemelte a Mátrai Hegyközségi Tanács, valamint a Vécs–Kisnánai, Domoszlói, Detki Egyesült Hegyközség támogató munkáját.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A zsűri tagjai százpontos rendszerben értékelték a borokat. Fotó: Albert Péter
[/caption]

A borversenyre elkészült a szőlőjövések idei bejegyzése is: most is lerajzoltak egy levágott muskotályvesszőt, megőrizve a jövőnek a hajtásváltozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!