Gazdaság

2014.03.19. 17:02

Mélyben a Széchenyi Kártya kamatai

Gyöngyösön tartott fórumot a Széchenyi Kártya Programról a KAVOSZ Zrt. és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdán.

T. B.

A rendezvényen Faragó László, Gyöngyös polgármestere örömét fejezte ki, hogy a helyi vállalkozók első kézből tájékozódhatnak a kedvezményes hitellehetőségekről. Mint mondta, legfőképpen a mikro- és kisvállalkozásoknak van szükségük a támogatásra a fejlődéshez. Előre lépni hitel nélkül már nem lehet, a Széchenyi Kártya pedig új lendületet adhat ezeknek a cégeknek.

Kiemelte, Gyöngyöst gazdasági súlya a megye városai között a második helyre sorolja. Jelentős szereplője a megye gazdaságának, az itteni vállalkozások pedig fontosnak tartják a munkahelyteremtést. Büszkék az eddigi eredményekre, a Procter&Gamble most avatott új gyárára, valamint az ipari parkra, amelyet 2013-ban a legjobbnak választottak. Az olaszországi Rietivel való együttműködés keretében a gazdasági kapcsolatok további bővülésére is lehetőség van, sőt, azerbajdzsániak és kazahok is érdeklődnek a magyar cégek termékei iránt. A tavasz folyamán küldöttség is érkezik Azerbajdzsánból, az üzletemberek főként az idegenforgalom, a hús és a bor iránt érdeklődnek. A kazah kapcsolatot mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiát, hűtőházat szállító cégek, illetve kis teljesítményű hulladék-feldolgozó üzemeket építő vállalatok tehetik szorosabbá.

Bodnár Pál, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke kifejtette, a Széchenyi Kártya iránt változó az igény, az utóbbi időben volt egy kis keresletcsökkenés. A konstrukciók kamata utolérte a piaci szintet, így ma már fejlesztési célra nettó 2,2 százalékos kamatozású hitelhez is lehet jutni. A kamattámogatás egyre magasabb, a rendszer pedig a kamarai és VOSZ-tagságon keresztül jól működik, pótolja a kieső banki hitelezést. A feltételek könnyítettek, az adminisztráció egyszerűbb, a lehetőség nyitottabb, a konstrukciók megoldást jelentenek működésre, fejlesztésre is.

Úgy gondolja, mint a jó bornak, a Széchenyi Kártyának is kell a cégér, ezen a területen kell intenzívebb tevékenységet végezni. Elmondta, Heves megyében az elmúlt években a 11,5 ezer hiteligénylés közül nyolcezret hagytak jóvá, s ezeknek köszönhetően 45 milliárd forint áramlott a megye gazdaságába.

Szép Zoltán, a KAVOSZ Zrt. fejlesztési igazgatója az országos eredményekről elárulta, évente 20-25 ezer hitelkihelyezés történik, s 140 milliárd forinthoz jutnak így a mikro-, kis- és középvállalkozások. Az elmúlt 12 évben 1280 milliárd forint segítette a honi egyéni vállalkozásokat és a kis cégeket. A Széchenyi Kártyán keresztül tanultak bele a hazai pénzintézetek a mikrovállalati hitelezésbe, s ez volt az első egységes konstrukció is az országban.

A Széchenyi Kártya Program hat hiteltermékét bemutatva Szép Zoltán elmondta, a klasszikus konstrukció kamata nettó 5,7 százalékos, a kamattámogatás pedig egy százalék. A cégek legfeljebb 25 millió forinthoz juthatnak, 1-1 évre. A forgóeszközhitel felső határa szintén 25 millió forint, de futamideje akár három év is lehet, nettó kamata pedig szintén 5,7 százalék, a támogatás pedig két százalék.

A beruházási hitel kerete már 50 millió forint, s futamideje lehet akár tíz esztendő is. Az állami kamattámogatás 5 százalék, ezért a vállalkozók által fizetendő kamat az első három évben 2,2 százalékos. Hasonlóan kedvezőek a feltételei az önerő kiegészítő hitelnek is, amely a következő európai uniós pályázati ciklusban futhat igazán föl, hiszen a források 60 százalékát fordítják majd gazdaságfejlesztésre. Sok olyan nyertes pályázat is megvalósulhat, amely eddig önerő híján nem valósult meg.  Nem szabad azonban saját erőként kizárólag hitelre támaszkodni, fontos, hogy a vállalkozás rendelkezzen legalább az önerő felével.

Szintén 2014-2020-ban használhatják majd ki sokan a támogatást megelőző hitelt, amelynek 50 millió forintos hitelkerete legfeljebb öt év alatt törleszthető. A kamattámogatás szintén öt százalékos, a hitel nettó kamata pedig az első években mindössze 1,7 százalék.

Az Agrár Széchenyi Kártyát már régóta várták a gazdálkodók. Ennek kamattámogatása 4 százalék a Vidékfejlesztési Minisztérium jóvoltából, a nettó kamat pedig 2,7 százalékos. A futamidő 1,2 vagy 3 év. Szép Zoltán zárásként elmondta, a Széchenyi Kártya jó párja a Magyar Nemzeti Bank által indított Növekedési Hitelprogramnak. Míg utóbbiban a folyósított hitelek nagysága átlagosan 70-72 millió forint, addig a Széchenyi Kártya esetében ez 7-7,5 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!