Gazdaság

2015.06.05. 18:24

Letették a mátrai szolárpark alapkövét

Letették a Mátrai Erőmű Zrt. 15 megawattos naperőművének alapkövét a felhagyott Őzse-völgyi zagytározón.

T. B.

A területen 30 hektáros fotovoltaikus erőművet épít a cég, 6,4 milliárd forintból, amelyet önerőből, illetve a kormány által jóváhagyott fejlesztési adókedvezményből finanszíroznak. Az ünnepségen dr. Valaska József, a társaság leköszönt igazgatósági elnöke felidézte, utoljára kilenc éve tettek le alapkövet az erőműben, az előtét gázturbinákét, hiszen akkor még az olcsó gázban volt potenciál.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Valaska József (jobbról a második) a jegyzeteivel Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Azóta már más jövőképet látnak, változtak az idők, s úgy látják, más szegmensben kell befektetni. A jövő a Mátrában a lignit alapú energiatermelés, kombinálva a megújuló energiaforrásokkal, illetve az ipari park további fejlesztése. Hisznek a sikerben.

– Aki most itt van, láthatja, hogy alattunk, előttünk van az erőmű és a szénmezők, valamint a terjeszkedő ipari park. Mögöttünk, felettünk pedig ott a Mátra, a Tekeres-völgy, amely megoldhatja az energia tárolását – tekintett körbe Valaska József.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Ez már a jövő Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Dr. Marie-Theres Thiell, az Elmű-Émász elnöke, a Mátrai Erőmű Zrt. felügyelőbizottságának elnöke beszédében kifejtette, a társaság kezdeményezése úttörő Magyarországon. Egyedülálló, ahogyan összekapcsolódik a hagyományos energiatermelés a jövő megoldásával. Elmondta, Valaska József sokáig győzködte, hogy szükség van a beruházásra, sok tárgyalás, pénzügyi egyeztetés előzte meg a fejlesztést.

Megköszönte a befektetőknek, hogy Magyarországot választották, ebben szerepe volt a rendezett szabályozási környezetnek és a kormány támogatásának is. A hatóságoknak is megköszönte, hogy megkapták az engedélyeket, külön a környezetvédelmi engedélyt, hiszen még azt is vizsgálták, a beruházás hogyan befolyásolja a pillangók életét.

A kivitelező konzorcium – Wire-Vill Kft., IBC Solar GmbH, Energobit S.A. ë épviseletében Mikus Tibor, a Wire-Vill Kft. ügyvezetője ismertette a cégek referenciáit, illetve a beruházás adatait. Mint mondta, Közép-Európában is egyedülálló lesz ez az energiatermelő komplexum, ami létrejön a Mátra lábánál. Az építkezést, szerelést augusztus végére fejezik be, majd másfél hónapos próbaüzem következik. Bernhard Lüschper, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának új elnöke pohárköszöntőjében ragyogó jövőt kívánt a cégnek és a  beruházásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!