Gazdaság

2015.11.24. 18:50

Jó példával járnak elöl

Ötven legnagyobb cégünk alkotja a megye gazdaságának gerincét. A tavalyi esztendőben jelentősen javult a megye gazdasága, idén, legalábbis adófizetésben hasonlóan teljesítenek cégeink.

Tóth Balázs

Bemutatták a Heves megyei Top 50 kiadványt, amely a térség legnagyobb vállalkozásait, illetve a megye gazdasági helyzetképét ismerteti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága, a Heves megyei Hírlap és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) nyolcadik alkalommal készítette el a füzetet, amelyben a hozzáadott érték, a nettó árbevétel és a foglalkoztatottak száma alapján rangsorolták megyénk vállalatait.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke köszöntőjében elmondta, tavaly egy megtorpanás után magára talált a megye gazdasága. Szeretnének minél több vállalkozást bemutatni, ezért a későbbiekben, akár a tizedik kötetben már a megye száz legnagyobb cége szerepelhet. A Top 50-be tartozó cégek példája húzóerő lehet a kis- és középvállalkozások számára, hogy eljussanak arra a szintre.

Dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott kiemelte, a megye vonzó a befektetőknek, jelenleg az ország legnagyobb beruházása zajlik Gyöngyöshalászon az Apollo jóvoltából. Ez máris vállalkozást vonzott a térségbe, hiszen a SIAD Hungary Szlovénia helyett Gyöngyöshalászt választotta új üzeme helyszínéül. Az oktatás és az innováció kapcsán nem csak ezen fejlesztések műszaki megoldásait és képzett munkaerő-igényét hangsúlyozta, hanem azt is, hogy a következő tanévtől szakgimnáziumok veszik át a szakközépiskolák helyét, szükség van ugyanis még több technikusra. Ezen túl már két szakmát szerezhetnek ingyenesen a fiatalok. Folyik az Eszterházy Károly Főiskola és a Károly Róbert Főiskola integrációja, az intézmény pedig olyan képzéseket indít majd, amelyek még inkább szolgálják a gazdaság és a társadalom igényeit.

Dr. Lukács György, a NAV Heves Megyei Adóigazgatóságának vezetője a megye gazdasági helyzetéről beszélt. Heves az ország GDP-jének 2,1 százalékát, iparának 3,9 százalékát adja.
Idén emelkedett a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség. Kétszázzal kevesebb társas vállalkozás működik a megyében, mint egy évvel ezelőtt. Az idei első tíz hónap adóbevétele a kiemelt adónemekben – a tavalyi kiugró javulást követően – kismértékű emelkedést mutat, 162,5 milliárd forintról 164,5 milliárdra nőtt. Főként a társadalombiztosítási és személyi jövedelemadó-bevételek gyarapodtak. Társasági adó-kedvezményt 402 vállalkozás vett igénybe, összesen 2,5 milliárd forintot, ennek közel 60 százalékát fejlesztésekre, harmadát pedig a látvány csapatsportok támogatására fordították.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Fotó: Szőke Péter
[/caption]

A Top 50 kiadványban szereplő 2014-es adatokra kitérve elmondta, a Heves megyei vállalkozások összértékesítése egy év alatt több mint kilenc százalékkal 1394 milliárd forintra növekedett. Az összbevétel több mint fele az exportnak köszönhető. A belföldi értékesítés először haladta meg a válság előtti, 2007-es szintet. A vállalkozások által hozzáadott érték megközelítette a 284 milliárd forintot, amely 8,6 százalékos javulás egy év alatt, az emelkedés üteme alatta maradt az országosnak. A cégek jövedelmezősége 3,9 százalék volt, szemben az 5,1 százalékos országos átlaggal. A tőkeerős TOP 50 kör szerepe jelentős az exportban és a bevételek alakulásában, de az utóbbi időben kissé csökkent a foglalkoztatásban. A bérek viszont náluk magasabbak. Nagy szükség volna arra, hogy a középvállalati réteg erősödjön a megyében.

Még több megyei tartalom lapunkban

Fodor Beáta, a megyei napilap főszerkesztő-kiadóvezetője bemutatta a megújult Heves Megyei Hírlapot. Ahogyan olvasóink is tapasztalhatják, májusban elindult a lap megújulása, modernebb, színesebb lett a lap, változott a stílus, s több megyei tartalommal találkozhatnak. Januártól még több megyei eseményről, történésről tudósíthatjuk önöket. Olvasóink interaktív oldalainkon oszthatják meg véleményüket a többiekkel, s igyekszünk több, jobb szolgáltatást nyújtani hasábjainkon. Társlapjainkkal, magazinjainkkal együttműködésben ezentúl is beszámolunk a sztárvilág híreiről, valamint az ország és a világ sporteseményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!