új energiaforrás

2018.01.23. 14:50

Gázt és kőolajat keres a Mol Norvégiában

Újabb három kőolajipari kutatási-kitermelési engedélyt nyert el a Mol Norvégiában, így már 20 tengeri kőolajmezőben van egy-egy engedélye, ezzel jelentősen erősítheti európai olajpiaci helyzetét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A Mol a következő 5 évben 500 millió dollárt (130 milliárd forint) fordít kutatásra Norvégiában. Az elnyert kutatási licencek Norvégia partjainál több mint 750 millió hordó – többségében kőolajat tartalmazó – földtani vagyont rejtenek, és az újabb norvégiai engedélyekkel a Mol csoport kutatási portfóliója globálisan a duplájára nőtt – tette hozzá a miniszter.

Norvégia mint az egyik legnagyobb európai gázexportőr (az európai gázfelhasználás mintegy egyharmada származik az északi országból) a jövőben fontos szerepet játszhat Magyarország gázellátás-biztosításában is – mondta. Azt is kifejtette:

„Korábban, 2016-ban már volt egy jó együttműködés a Statoillal. Szeretnénk, ha a jövőben is számolhatnánk a norvég gázzal mint a magyarországi gázellátás diverzifikációjának egyik újabb forrásával. Ehhez arra van szükség, hogy a közép-európai infrastruktúra a cseppfolyósított gázt is tudja fogadni és használni”

Megerősítette, hogy akár a lengyelországi LNG-terminálok bővítésével, akár a horvátországi terminál megnyitásával, a norvég gázzal mint egy újabb forrással számolhat az ország. „Erre a norvég tárgyalópartnerek teljesen nyitottak voltak” – jelentette ki.

Norvégia a világ egyik legfejlettebb és leggazdagabb országa egyedülálló természeti kincsvagyonának köszönhetően, ezért Magyarország számára rendkívül előnyös, hogy a két ország közötti együttműködés fókuszába most már az energia kerül – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!