indokolt lépés

2020.05.05. 12:05

Elrendelték Szilágyi István fiának letartóztatását

A kényszerintézkedés oka, hogy a nyomozási bíró és az ügyészség is attól tart, Szilágyi Péter újabb bűncselekményt követne el.

Budapest, 2017. szeptember 7. Szilágyi István színész a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ahogy arról beszámoltunk, a 49 éves volt operatőrt azzal gyanúsítják, hogy vasárnap reggel agyonverte édesapját, Szilágyi István színművészt. A 201 filmben szereplő művészt és feleségét évek óta terrorizálta a súlyos alkoholproblémákkal küzdő fiúk. A család mindennapjait jól ismerők szerint az apagyilkos azonban saját démonaival is harcol.

A Fővárosi Törvényszék tudatta: azért rendelték el a férfi letartóztatását, mert „alappal lehetett tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el”.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész a közleményében azt írta, hogy a nyomozási bíró az ügyészség álláspontjával egyezően rendelte el a legsúlyosabb kényszerintézkedést, amelyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelt végrehajtani. A végzés nem végleges.

A fővárosi főügyész ezúttal sem nevezte meg a vasárnap elkövetett bűncselekmény áldozatát, ugyanakkor még aznap több hírportál is arról írt, hogy a gyilkosság áldozata Szilágyi István színművész, aki rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten.

A gyilkossággal gyanúsított 49 éves férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság a helyszínen elfogta, és a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt gyanúsítottként kihallgatta.

A Fővárosi Törvényszék kedd délután tudatta: a Budai Központi Kerületi Bíróság június 5-éig rendelte el a gyanúsított letartóztatását.

A bíróság közölte: a megalapozott gyanú szerint a férfi a XVII. kerületben május 3-án reggel egy kalapáccsal többször fejbe verte idős korú, elesett állapotú édesapját, akit a földre kerülését követően is bántalmazott. Az idős férfi az elszenvedett sérülései következtében életét vesztette.

A bíróság tudatta: a gyanúsított pszichiátriai kezelt, rendszeres gyógyszeres kezelésben részesül. „A férfi személyi körülményei, kiszámíthatatlan viselkedése, a terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya, annak elkövetési módja és a várható büntetés mértéke – amely bizonyítottság esetén akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet – a bíróság szerint esetében megalapozzák a szökés, elrejtőzés veszélyét” – írták.

A rendőrség már kihallgatta a bűncselekmény elsődleges tanúit, köztük a sértett feleségét is, azonban a tényállás teljes körű felderítéséhez további tanúk kihallgatása szükséges. A bíróság szerint a tanúk befolyásának veszélye miatt indokolt a gyanúsított személyi szabadságának korlátozása – olvasható a közleményben.

A bíróság azt is közölte, hogy a gyanúsított büntetett előéletű, a gyanú szerinti bűncselekményt egy, szintén az édesapja sérelmére elkövetett súlyos testi sértés miatt 2 év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés hatálya alatt követte el. A törvényszék szerint – többek között a terhelt személyiségjegyeire tekintettel – alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Borítókép: Szilágyi István színész a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában