építőipar

2017.07.11. 10:05

Drágulás az építőiparban: lakásprojektek állhatnak le

Egyre több lakásprojektet fújhatnak majd le a beruházók a kivitelezők hiánya vagy épp az általuk kért magas ár miatt.

A következő fél évben várhatóan több budapesti lakásprojektet lefújnak majd. Azokat, amelyek beruházói elszámolták magukat, és most már hiába keresnek kivitelezőt, nem találnak azonnali kezdéssel és a kalkulált árért szabad kapacitást – prognosztizálja a jelenleg csaknem ezer lakást fejlesztő, a piacot belülről jól ismerő Metrodom Zrt. értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. Építési anyagra a lakásépítési boom miatt helyenként valóban várni kell, de nem a nagy cégeknek, amelyek több hónappal előre lekötötték a számukra szükséges árut, hanem jellemzően a családi ház építésével most startoló magánszemélyeknek.

A tavalyi mélyrepülés után idén repülőrajtot vevő építőiparról Koji László, az Építési Vállalkozók Szakszövetségének (Évosz) elnöke kijelentette: átmeneti feszültségek vannak, de ezeket az ágazat képes kezelni, bár a tavaly kötött szerződések újraárazása esetenként komoly vitákat generál, ezért a kivitelezés is csúszhat. Munkaerő-gazdálkodás terén sokat lendítene a helyzeten, ha mobilabbá válna a hazai munkaerőpiac, és ténylegesen be lehetne árazni a vidékről megmozgatott kivitelezőkkel járó pluszköltségeket – ilyen például a szállás és a családtól való külön élés kompenzációja. Mozgolódás már van, több vidéki cég vállal munkát Budapesten, mint korábban.

Az előrelátás, a pontos tervezés szerepe most igazán megnőtt és megtérül az építőiparban.

Címkék#kivitelező

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában