Betétkifizetési korlátozás

2019.01.17. 11:38

NHB Bank: továbbra is szigort tanúsít az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – a hitelintézet likviditási helyzetének rendezése érdekében – további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál tavaly decemberben elrendelt betétkifizetési korlátozást.

A Magyar Nemzeti Bank most közzétett végzésében olvasható döntés előzménye, hogy a jegybank 2018. december 18-i végzésében elrendelte a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását,

7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását.

Az azonnali intézkedés oka akkor az volt, hogy az NHB Bank likviditási vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet likviditási helyzete jelentősen romlott.

A jegybanki intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB decemberi végzésében felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. A kötelezésnek megfelelően a hitelintézet intézkedési tervet nyújtott be a jegybanknak, s megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését.

A korlátozásoktól eltekintve a hitelintézet a megszokott rendben végzi napi működését.

A jegybank jelen időszakban is folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét.

A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki,

ezért likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában