Ország-világ

2021.07.04. 17:35

Összekapcsolták a szerb és a magyar földgázvezeték-rendszert

Összehegesztették a Magyarországról átsajtolt csővéget, illetve a szerb vezeték végpontját a vajdasági Horgos határában vasárnap; az úgynevezett „aranyvarrat” elkészítésével megtörtént a szerb és a magyar nagynyomású földgázvezeték-rendszer fizikai összekapcsolása.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta, hogy az energiaellátás biztonsága Közép-Európában mindig kritikus kérdés volt, főleg a földgáz esetében, ezért nem nehéz belátni azt az igazságot, hogy minél több csővezeték érkezik Magyarországra minél több irányból, annál biztonságosabb helyzetben leszünk.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínen azt nyilatkozta: a két 1200 milliméteres cső összehegesztésével szimbolikus pontjához érkeztek a Magyarországot és Szerbiát összekötő nagynyomású földgázvezeték építési munkálatai.

A tervek szerint a projekt október 1-jére készül el, és így Magyarország jelentős mennyiségű földgázt tud fogadni Szerbia irányából.

Az így létrejövő összeköttetés a magyar földgázvezeték-rendszer hatodik nagy teljesítményű betáplálási pontja, így a kereskedők megválaszthatják, hol tudják legolcsóbban és legnagyobb biztonsággal megvásárolni a szükséges földgázkészleteket – ismertette. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a beruházás Magyarország ellátásbiztonságának és ellátási útvonalainak diverzifikálása szempontjából is meghatározó.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. a magyar-szerb határtól

Kiskundorozsmáig – ahova az algyői tározó és a Románia felől érkező gázvezeték is csatlakozik

– mintegy 15 kilométernyi vezetéket épít ki, és kialakít egy nemzetközi mérőállomást is – mondta Ferencz I. Szabolcs.

A fejlesztés a magyar oldalon mintegy 20 milliárd forintból valósul meg,

a teljes költség pedig a jövő évre tervezett utómunkálatokkal várhatóan 23 milliárd forint lesz.

Dusan Bajatovic, a szerb-orosz tulajdonú Gastrans d. o. o. igazgatója azt mondta, a Törökországból induló, Bulgárián és Szerbián át a magyar határig tartó vezeték évente 15,7 millió köbméter Fekete-tengerről érkező gázt tud biztosítani Közép-Európa számára.

A kivitelezés során sok műszaki és szabályozási kérdést kellett megoldani, egyaránt megfelelve a nemzeti és az európai hatóságok előírásainak – tette hozzá. A vezeték 403 kilométeres szerbiai szakasza elkészült, jelenleg egy-egy kompresszorállomás építése folyik Szerbiában és Bulgáriában – mondta Dusan Bajatovic.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában