Tüntetés

2023.09.17. 15:06

Gazdák demonstráltak az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő brüsszeli döntés ellen Záhonynál (videó)

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

MW

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetés résztvevői a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én
Fotó: Balázs Attila / Forrás: MTI

Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

– jelentette ki a Magosz elnöke.

Hozzátette, a gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést.

Hatalmas hibát vétettek azzal, hogy megengedik (...), hogy vámmentesen, nyitott határokon keresztül jöjjön be az ellenőrizetlen módon előállított ukrán áru Magyarországra, illetve az unió tagállamaiba

– fogalmazott az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő érdekképviseleti vezető. Szavai szerint ez csak "az első lépés", ha lezárul a háború és ezt az állapotot fenntartják, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül az európai agrárium.

Stratégiailag kell végiggondolni minden egyes tagállamnak, hogyan védi saját piacait, a magyarországi gazdaképviseleteknek pedig ennek érdekében össze kell fogniuk

– hangoztatta Jakab István.

JAKAB István
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én
Fotó: Balázs Attila / Forrás: MTI

A Magosz elnöke kifejtette, minden szakmai megalapozottság nélkül „ránk zúdították” a hatalmas ukrán piacot ellátó 42 millió hektárnyi termőterület terményeit, a kiváló minőségű termőföldek - némi túlzással - egyensúlyban vannak az Európai Unióban találhatókkal. Elmondta, a termőföldek egy részét először csak használatba adták a nyugati tőkebefektetőknek, Európa és a világ tőkealapjainak, gyakorlatilag ezekkel a hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak.

A szon.hu munkatársai kint voltak a tüntetésen és egy rövid videót is készítettek a helyszínen.

Rávilágított, húsz, az unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat.

Beszédében kitért arra: az EU álláspontja szerint az európai, köztük a magyar gazdáknak is hozzá kell járulniuk az ukrán háborúhoz. 

Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem a mi háborúnk, és nekünk egyetlen kérésünk van, a mi bőrünkre ezt ne vívják meg, fejezzék be minél hamarabb!

– hangoztatta Jakab István.

A Magosz elnöke megjegyezte, 

a tranzitszállításokat ugyan nem tilthatják meg, de arra kérte a gazdákat, ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átmenő gabonával kapcsolatban, azonnal jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak.

Győrffy Balázs NAK-elnök azt hangsúlyozta, a „sarkunkra kell állni”, meg kell szólítani minden gazdát, el kell mondani nekik, hogy azok, akik elvileg őket képviselik, mit tettek a termelőkkel.

Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembemenve, mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket

– jelentette ki az agrárkamara vezetője.

GYÕRFFY Balázs
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én
Fotó: Balázs Attila / Forrás: MTI

Az eseményen megjelent Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke is.

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. 

A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában