Tárgyalások

2023.09.06. 14:27

Nagy István: dinamikusak a magyar-üzbég agrár-együttműködések

Folyamatosan erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Üzbegisztán között - mondta Nagy István agrárminiszter, aki Aziz Voitov üzbég agrárminiszterrel egyeztetett szerdán, Szamarkandban - tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM).

MW

Forrás: Facebook/Nagy István

A tárcavezető kifejtette, dinamikus a kapcsolat és aktív a kommunikáció a magyar és az üzbég vállalkozások között. Nemcsak elméleti, hanem a projektek szintjén is zajlanak az egyeztetések és az együttműködések a két ország között. 

Nagy István kiemelte,

 az élelmezésbiztonság stratégiai kérdés, amelyre mind a két ország nagy figyelmet fordít. 

Az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra, mint az aszály vagy a csapadékhiány közös válaszokat kell adni - hangsúlyozta a miniszter. Az öntözés magyar szakemberekkel történő  korszerűsítése és fejlesztése olyan lehetőség, amellyel élni kell a térségben. Üzbegisztán környezeti adottságai óriási kincset jelentenek, amit ki kell használnia az agráriumnak - tette hozzá. 

A miniszter kitért arra is, 

a tudomány területén történő eddigi együttműködés remek alapot teremt, amire tovább kell építkezni. 

Nemcsak a hallgatók, hanem a kutatók cseréjére is nagy hangsúlyt kell fektetni, létre kell hozni közös kutatásokat és tudományos együttműködéseket. Nagy István szerint tovább kell lépni és nemcsak a felső, hanem a középfokú oktatás vonatkozásában is együtt kell működnie a két országnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában