Fejlesztés

2023.10.02. 17:25

Drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG csoport

RAC Antidrone Zrt. néven drónvédelmi technológiai társaságot alapít a 4iG Nyrt., a 4iG csoporthoz tartozó Rotors & Cams Zrt., valamint Jászai Gellért magántőkealapja, az iG TECH - közölte a távközlési vállalat az MTI-vel hétfőn.

MW

Az 4iG várakozásai szerint a jövőben jelentősen növekedhetnek a piaci igények a drónok kontrollját biztosító precíziós technológiák iránt. Az RAC Antidrone autonóm repülésre képes eszközök ellen kínál légtérellenőrző és légtérvédelmi megoldásokat az ipari, közlekedési, a védelmi és civil szférának - írták.

Az új társaság az elérhető legmodernebb technológiák integrációja mellett, hazai tudásbázison alapuló egyedi fejlesztésekkel és speciális innovációs tevékenységgel kíván megjelenni a hazai és nemzetközi piacon.

A RAC Antidrone Zrt. részvényeinek 25 százalékát a 4iG Nyrt. tulajdonolja, a társaságban emellett 25 százalékos tulajdonos lesz az iG TECH Magántőkealap, a további 50 százalékos tulajdonrésszel pedig a 4iG csoport kötelékébe tartozó Rotors & Cams Zrt. rendelkezik majd. Az UAV (Unmanned Air Vehicle - pilóta nélküli légijármű) technológiák fejlesztése, az új technológiák honosítása és piacra jutása a 4iG csoporton belül kiemelt stratégiai terület, így a RAC Antidrone Zrt. működésének felügyelete a 4iG Nyrt. technológiáért felelős vezérigazgató-helyetteséhez, Blénessy Lászlóhoz tartozik, a társaság napi operatív irányításáért Szepessy Kornél, a HungaroControl korábbi vezérigazgatója felel.

A tájékoztatásuk szerint a gazdasági, polgári és védelmi szférában egyaránt növekvő kockázatot jelentenek az autonóm repülésre képes eszközök.  Az ipari, közlekedési, katonai és civil létesítmények biztonsági szolgáltatói felismerték, hogy a kétdimenziós védelem után már szükség van a harmadik dimenzió, azaz a létesítmények légterének hatékony felügyeletére és védelmére is. A drónok alkalmazhatóságukban, és képességeikben is folyamatosan fejlődnek, így a drónfelderítés és- elhárítás is új lendületet vett.

A magyar tulajdonú RAC Antidrone rendszerintegrátorként kíván hozzájárulni az autonóm repülőeszközök és a légterek biztonsági ellenőrzéséhez. A társaság a hazai tudásbázis fejlesztésére törekszik, közép- és hosszú távon pedig egyedi fejlesztésekkel és speciális innovációs tevékenységgel kívánja kiegészíteni az iparágban elérhető technológiákat.

A 2014-ben alakult Rotors & Cams az egyedi UAV rendszerek hazai piacának meghatározó szereplője. Megoldásai az ipari, rendvédelmi és katonai alkalmazások széles köreit fedik le. A társaság egyik kiemelkedő fejlesztése a Magyar Honvédség megrendelésére készített ProTAR nevű, légvédelmi képességeket támogató célanyag-drón. A cég tagja a Magyarországi Drón Koalíciónak (MDK). A társaságban 24 százalékig kisebbségi tulajdonos a 4iG Nyrt.

A 4iG részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, a részvény árfolyama az elmúlt egy évben 611 forint minimumot és 880 forint maximumot ért el.         

A cég korábbi közlése szerint nettó árbevétele idén az első hat hónapban 118,5 százalékkal, 266,2 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti nyereség (EBIDTA) 190 százalékkal 95,3 milliárd forintra, míg az adózott eredmény 7,8 milliárd forintra nőtt, az előző évi, módosított 2,75 milliárd forintos veszteséget követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában