Krimi

2024.02.25. 15:59

20 kiló rézért pusztították el Radnóti szobrát Pannonhalmán - videó a helyszínről

A téglagyári helyszínen - ahol utolsó éjszakáinak egyikét töltötte a költő és szerencsétlen társai az "erőltetett menetben" 1944 végén - mérhetetlen pusztítást végeztek a tolvajok.

Meszlényi János 1983-ban avatott pannonhalmi Radnóti-szobra. Az alkotás a kerek 40. évfordulót még "megérte" tavaly ősszel

Fotó: kisalföld.hu / Vas Gábor

"Az emlékhelyet úgy tudták megközelíteni az érdeklődők, ha a kulcsot elkérték a helyi Tourinform irodánkban.

 Szombat kora délután jelezte a leírhatatlan vandalizmust egy csoport. Azonnal a helyszínre siettem, döbbenetes látvány fogadott, ahogy Meszlényi János alkotásának a fejét a földön hagyták a barbárok. Egyből feljelentést indítottam a rendőrségén, rövid időn belül kiértek a helyszínelők és rögzítették a nyomokat. 

Majd még szombat este vallomást tettem a győri főkapitányságon" - mondta Vas Gábor.
Pannonhalma polgármestere önkormányzati képviselőtársával, Sipák Norberttel vasárnap délelőtt az egykori téglagyár területét járta, bízva abban, hátha valahol megtalálják a szobor hiányzó testét.

Az biztos, hogy a megcsonkított Radnóti-szoborral jelentős értékű rezet nem tudtak zsákmányolni: az üreges test alig nyom 20 kilót.

A költőóriás szobrának a fejét Vas Gábor és Sipák Norbert a polgármesteri hivatalba vitte vasárnap, mint mondták, nem szeretnék, hogy a tönkretett alkotásnak ez a része is eltűnjön - írja a kisalföld.hu.

A költő utolsó éjszakáinak egyikét töltötte itt

Mint ismert, Radnóti Miklós utolsó éjszakáinak egyikét Pannonhalmán, az egykori téglagyár területén töltötte, amikor ide ért az "erőltetett menet" 1944 novemberében. A tragikus sorsú költőnek és társainak állít emléket Meszlényi János szobra a Győr közeli kisvárosban; az alkotást bő 40 éve, 1983 őszén adták át.

A Munkácsy-díjas művész már nem formázhatja újra a pannonhalmi Radnóti-szobrot, 2016-ban hunyt el. A hétvégén felfedezett pusztításnak az is szomorú aktualitást ad, hogy idén novemberben lesz 80 éve, hogy Radnóti Miklóst meggyilkolták Abda határában.

Egyértelműen nem lehet kizárni az antiszemita szálat sem

"Az, hogy pontosan mikor történhetett a szobor meggyalázása, egyelőre nem tudni. 

Mivel az alkotás üreges, akár egyetlen ember is ellophatta a szobortestet, ami nem nyomhat többet 20 kilónál. Bár kamera van az emlékhely irányába, a készülék felvételeket nem rögzített, mivel az egykori téglagyár területén biztonsági okokból évek óta nincs áram.

A magánkézben lévő telepet a tulajdonos ugyan elkerítette fallal az út felől, de a hátsó oldalról úgy tűnik, könnyedén megközelíthették a barbárok a költő szobrát" - hallottuk Vas Gábortól.

Arra a kérdésünkre, hogy az antiszemita szálat egyértelműen ki lehet-e zárni, Pannonhalma polgármestere úgy felelt: "véleményem szerint fémlopás áll a szobor megcsonkítása mögött, de teljesen biztosan én sem zárnám ki az említett, esetleges aljas indokot".

Tervezték a szobor költözését

A sors furcsa kegyetlensége, hogy a pannonhalmi önkormányzat idén szerette volna rendezni az egyik legismertebb hazai Radnóti-szobor évek óta méltatlan helyzetét. A tervekről Vas Gábor közösségi oldalán február közepén posztolt is.

"Rengetegen jelezték, hogy a telep köré emelt fal miatt nem látni az emlékhelyet, nehezen látogatható a Radnóti-szobor. Megvizsgáltuk a helyzetet, s arra jutottunk a képviselőtársakkal, hogy az emlékhelyet nem szabad a téglagyár mellől elvinni, hisz itt állít hitelesen mementót a költőnek és társainak. Így a főút mellé akartuk áthelyezni a szobrot és a kis, téglából rakott épületet.

Az biztosan ígérhetem, hogy a történtek csak megerősítettek abban, hogy a Radnóti-szobor kérdését mindenki számára megnyugtatóan rendezni kell. Ha nem kerül elő a szobor, akkor pótolni fogjuk, igaz, a megcsonkított szoborfejet nem szeretném ehhez használni. Az sem elképzelhetetlen, hogy Meszlényi János alkotásának megmaradt részét külön mutatjuk majd be, mint sajnálatos kordokumentumot" - zárta szavait Vas Gábor.

A rács sem védte meg

A kettévágott Radnóti-szobrot elővigyázatosságból, többszöri fémlopási kísérletek után évekig zárható helyen tartotta a pannonhalmi önkormányzat a 2010-es évtized közepén. A szobor 2016-ban térhetett vissza az egykori téglagyár területére úgy, hogy az emlékhelyet rácsok védték.

Sokan ezt nehezményezték is, hisz az élete utolsó szakaszában szabadságától megfosztott költőóriás szobra ezzel a lépéssel zár alá került. Ráadásul mint kiderült, a rácsok meg sem tudták védeni a rézalkotást az elvetemült bűnözőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában