Második világháború

2019.03.05. 16:15

Magyar gyermektúszok szenvedéseivel szembesít egy új dokumentumfilm

1944-ben 68 kiskorú magyar fiatalt hurcoltak el túszként a román hatóságok a besszarábiai frontra. Könyv és film is készült a történtekről.

A második bécsi döntés után 68 magyar fiatalt gyűjtöttek össze a Romániánál maradt dél-erdélyi és partiumi határ menti településekről 1944 nyarán. Kémkedéssel és románellenességgel vádolták őket (a kegyetlenséget jelzi, hogy többségüket szándékosan egygyermekes családoktól hurcolták el). A hivatalos indoklás szerint azért ejtették foglyul őket, mert Magyarország is hasonlóan járt el a román ifjakkal – idézi fel a II. világháborús szörnyűséget a Magyar Nemzet. Hozzáteszik: az egykori túszokat a rendszerváltás után szimbolikus összegű kárpótlásban részesülő háborús veteránoknak nyilvánították,

bocsánatot, tényleges jóvátételt azóta sem kaptak,

sőt, az idős emberek megalázó, „tereprendezésen részt vevő önkéntességről” szóló bizonyítványt kaptak kézhez.

Mint arról a lap cikke beszámol, az évtizedeken át elhallgatott történelmi drámából B. Kovács András sepsiszentgyörgyi közíró írt könyvet. Ő az egyik túsz, a ma 92 éves, Sepsiszentgyörgyön élő Szén Lenke személyén keresztül mutatta be az eseményeket.

A Kiskorúak halállistán című dokumentumkötet 2017-ben jelent meg,

s készülőben van a kötet bővített újrakiadása is.

A Szén Lenke által megdöbbentően részletgazdag és hiteles beszámolót B. Kovács András monológként írta meg, a fikciós elemek teljes mellőzésével.

A tipikus oral history könyvet a környék falvainak, kultúrájának, a nemzetiségek együttélésének szociológiai igényességű leírása egészít ki

- áll a Magyar Nemzet cikkében. Ismertetik: Novák Lajos magyarországi operatőr-rendező-producert ragadta magával a történet, aki dokumentumfilmet forgatott belőle.

„Ráadásul a témát még senki sem dolgozta fel, sőt, Erdélyben sem nagyon hallottak korábban a történtekről. Úgy vélem, a visszaemlékezések hitelességét és értéket növeli, hogy az interjúalanyok csak közvetlenül a rögzítés előtt szereztek tudomást a beszélgetésről. Az események döbbenetes átéléssel való felidézésekor így csupán a tudatuk mélyéről feltörő nyers emlékekre hagyatkozhattak” – idézi a lap a Novák által a film sepsiszentgyörgyi bemutatóján elmondottakat.

A Túszul ejtett hónapok című dokumentumfilmet várhatóan márciusban az Echo TV is műsorára tűzi – jelzi a cikk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában