Június 30.

2023.06.24. 15:38

Óriási bábos forgataggal várják a családokat a Magyar Zene Házába

Óriási bábos forgataggal várják a családokat a Magyar Zene Házába június utolsó napján: a hazai és a nemzetközi bábművészek legizgalmasabb produkcióit bemutató Muzsikáló Bábok Háza című, ingyenes rendezvényt a 10. Színházi Olimpia keretében, a Bábművészeti Világtalálkozó záróünnepeként rendezik meg – áll a szervezők hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

MW

Érdeklődők a Pesti mesék című kiállítás és a X. BÁBU Fesztivál megnyitóján a Budapest Bábszínházban 2019. október 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Mint kiemelik, június 30-án, pénteken a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán reggel 9 órától egész nap, a 21.30-kor kezdődő Tűzparádéig egymást követik a magyarországi, vidéki bábszínházak, valamint külföldi meghívott előadók produkciói. A Magyar Zene Háza épülete köré a bábszínházakat reprezentáló installációkat is építettek, ezek az úgynevezett Papírkenuk interaktív programokat, játékokat mutatnak be – áll a közleményben.

A Magyar Zene Háza közleményében hangsúlyozza, hogy különleges, forgatagszerű családi programmal szeretnék megajándékozni a budapesti közönséget. A rendezvényen 12 vidéki „kőszínház”-bábszínház is bemutatkozik a fővárosban – teszik hozzá.

A Muzsikáló Bábok Háza című, ingyenes családi rendezvényen olyan neves bábszínházak mutatkoznak be, mint az olasz Salvatore Gatto, aki egy 16. századra visszanyúló Pulcinella-történetet hoz Budapestre, vagy a cseh, spanyol és magyar művészek által alapított prágai Karromato Műhely, akik a 19. századi klasszikus európai marionett színház misztikus világát tárják a közönség elé.

A hazai bábművészet kiválóságai közül ott lesz Sarkadi Bence sokszoros díjnyertes, egyszemélyes marionettprodukciójával, amellyel bejárta a világot, és nem maradnak el az olyan bábklasszikusok sem, mint Vitéz László figurája, amely ezúttal Pályi János előadásában elevenedik meg.

A Bóbita Bábszínház és a Szegedi Bábszínház közös produkciójában Robin Hood történetét meséli újra, a Mesebolt Bábszínház a Fabatkák kertje, a MárkusZínház pedig Az égígérő fa klasszikus meséjével mutatkozik be a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán. Az előadások előtt és között a Bábművészeti Világtalálkozó eseményeiről, valamint a XXI. századi magyar bábművészetről tekinthet meg vetítéseket a közönség.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy

a Dózsa György út felől óriásbábosok érkeznek a szabadtéri színpadhoz, életre kel egy óriáscsiga is, sőt a Tűzmadarak újcirkusz velocipéden száguld majd. Sötétedés után a bolgár Fireter és Tűzmadarak közös Tűzparádéja látható.

Hozzáteszik, hogy a Papírkenuk interaktív installációiban olyan előadók lépnek színpadra, mint a Kabóca Bábszínház, a Griff Bábszínház, Fabók Mancsi, Gulyás László, a Ziránó Színház, a Vojtina Bábszínház, valamint Lehőcz Zsuzsa-Takács Dániel párosa.

A vitorlaszerű, egy-egy bábszínházat reprezentáló installációk nem csupán látványosságként és játéktérként funkcionálnak, hanem kiállító-felületeiket nézve a közönség átfogó képet kaphat a magyarországi bábszínházak történetéről, valamint és a magyarországi szabadtéri-vásári bábjátszás nagy korszakairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában