Moziélmény az egész családnak

2023.10.08. 08:00

Magyar sikerfilmek láthatók vasárnap esténként a Dunán

Októbertől minden vasárnap magyar sikerfilmeket vetít a Duna az év végéig; az első hónapban négy egészestés filmet, a Magyar Golgota, a Szabadság, szerelem, a Blokád és a Pilátus című alkotást tűzik műsorra - hangzott el a Kossuth Rádió és az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

MW

Korabeli rendőrségi járművek az 1990-es taxisblokád történéseit felelevenítő Blokád című film forgatásán a belvárosi Alkotmány utcában 2021. november 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Filmintézet (NFI) által támogatott alkotások 

21 órától kerülnek képernyőre, igazi moziélményt kínálva az egész családnak

 - hangzott el az M1 aktuális csatornán.

Mint kiemelték, személyes drámák, nemzeti sorskérdések, múltunk kalandfilmbe illő titkai lesznek láthatók a képernyőn. Októberen indul a Duna kalandfilmsorozata, a Tündérkert is, amely péntek esténként lesz látható, az NFI pedig új mozifilmpremierrel készül.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: fontos, hogy az elmúlt évek magyar sikerfilmjei a televízióban is helyet kapjanak.

Kiemelte: a Nemzeti Filmintézettel tavaly kötött együttműködésnek köszönhetően a Duna televízióban a nézők minden vasárnap este egy olyan alkotást láthatnak, amely magyar alkotók műve és a közelmúltban született. 

Olyan filmdömpingnek lehettünk tanúi az elmúlt években, amelyre talán a rendszerváltás óta nem volt példa

 - mondta a vezérigazgató.

Az elmúlt évben a közmédia csatornáin több mint 1200 filmet vetítettek, ennek többsége magyar - hangsúlyozta Altorjai Anita, hozzátéve, hogy az idén ez a szám még nagyobb lesz.

Felidézte, hogy az év első félévében vasárnap esténként több mint húsz premier filmet láthattak a nézők, mint mondta, ez a programsorozat folytatódik az őszi magyar filmpremierekkel a Dunán.

Hangsúlyozta: a filmek választásánál több szempontot is figyelembe vettek, köztük azt, hogy fiatal alkotóknak biztosítsanak lehetőséget, olyan filmeket mutassanak be, amelyeket a hazai filmszakma is értékelt, illetve amelyek a magyar történelmet dolgozzák fel. Kiemelte: nemcsak filmeket vetítenek, hanem bemutatják az alkotókat, a filmkészítés folyamatát is.

Elmondta: Báthorytól Antall Józsefig olyan történeteket igyekeznek elmesélni a Dunán, de az M5-ön és Duna Worldön is, amelyek "rólunk szólnak, amelyeket nekünk készítettek, amelyek nekünk fontosak, igazán mi értünk, de nagyra értékeli Európa és a világ is".

"A magyar film mindig ünnep, amikor bemutatjuk, akár a moziban, akár a televízió képernyőjén" - hangsúlyozta Altorjai Anita.

Az a cél, hogy ez az együttműködés még sok-sok éven keresztül, mindannyiunk örömére, de főleg a nézők megelégedésére folytatódjon

 - hangsúlyozta.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztos, az NFI elnöke elmondta: nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy a közmédiával közösen minél több emberhez eljuttathatják a magyar filmeket. 

A Dunán keresztül nemcsak országhatáron belül, hanem azon túl is láthatók ezek az alkotások

 - tette hozzá.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a magyar filmes ágazat fontos pillérét jelentik a külföldi nagy produkciók, amelyeket hazánkban forgatnak magyar szakemberekkel. Velük a magyar alkotók is készíthetnek újabb alkotásokat - tette hozzá.

Kiemelte: a tervek szerint jövő év őszére készül el stúdiófejlesztésük Fóton, a korábbi Mafilm telepen. Négy nagy stúdióval bővül a rendszer, ami azt jelenti, hogy megháromszorozódik az ottani stúdiókapacitás - mondta, hozzátéve: szeretnék, hogy a magyar alkotók is minél többször használják ezeket.

Káel Csaba kiemelte: az alkotók számára is inspirációt jelent, hogy a televízión keresztül filmjeik több nézőhöz eljuthatnak, ez meglátszik a tartalmakban is. A történeteket úgy dolgozzák fel, hogy érthetőek, átélhetőek legyenek. Nem történelmi tablók készülnek, hanem személyes sorsokon keresztül mutatnak be egy-egy történelmi eseményt, amivel sokkal jobban tud a néző azonosulni - mondta.

Számos olyan történetünk van, amivel adósak vagyunk a nézőknek, és főként a tévénézőknek, úgyhogy nagyon fontos az, hogy az elmúlt évek, évtizedek filmes alkotásai a televízión is helyet kapjanak

 - hangsúlyozta Altorjai Anita a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Káel Csaba hozzátette: a nézők sokszor a szüleik, nagyszüleik, dédszüleik életét körülvevő eseményekről kapnak tudósítást, ez pedig fontos az identitás szempontjából. "Fontos tudni, hogy honnan jövünk, hiszen ez határozza meg azt is, hogy merre megyünk tovább" - hangsúlyozta, hozzátéve: a fiatalok a filmekből megérthetik azt is, hogy a különböző politikai folyamatok milyen irányba terelték az ország sorsát és saját sorsukat.

Tündérkert címmel magyar történelmi sorozat indul október 13-án a Dunán, amely Erdély aranykorát mutatja be - emelte ki, hozzátéve: most fejeződött be egy másik történelmi korszakot bemutató alkotás, a Hunyadi Jánosról készülő nemzetközi sorozat forgatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában