Kulturális emlékezet

2023.10.19. 16:19

Negyed évezredes múltra tekint vissza a magyar műkereskedelem legfontosabb vállalata (videó, galéria)

A 250 éves jubileumát ünneplő BÁV Zrt megnyitotta kiállítását, ahol – az elmúlt éveket jelképezve – mintegy 250 különleges műtárgy, festmény, ékszer és bútor mutatja meg, milyen remekművek futottak át a vállalat becsüseinek és kereskedőinek kezén.

MW

A BÁV Zrt. jubileumi kiállítással ünnepli 250. születésnapját

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

A BÁV Art Aukciósház és Galériában november 12-ig látható tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeumtól, a Szépművészeti Múzeumtól, az Iparművészeti Múzeumtól, a Magyar Nemzeti Galériától és a Hadtörténeti Múzeumtól kölcsönzött tárgyak láthatók. Ezeknek a műtárgyaknak a különlegessége, hogy valamikor a BÁV Zrt.-n keresztül kerültek közgyűjteményeinkbe.

A nagyszabású kiállítást Latorcai János köszöntötte. Az országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy a hitelezés, azon belül a biztosítékadás, a zálogtárgy fejében történő kölcsönnyújtás jóformán egyidős az emberiséggel, és sok évezreddel megelőzi a pénzgazdálkodás kialakulását.

Hozzátette: 

amikor 250 évvel ezelőtt megalapították a BÁV Zrt. jogelődjét olyan alapelvet fektettek le, amelyek a mai napig meghatározzák a társaság működését.

Nagy Elek, a BÁV igazgatóságának elnöke a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy mekkora az összefonódás a pénzügy és a művészet területén. Azonban a bemutatón végig sétálva látszik, hogy a művészet–, és kultúrtörténeten keresztül is kirajzolódik a magyar nemzet történetének utolsó negyed évezrede a kiállításon.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, 

hogy az intézmény, amelyet évszázados kapcsolat köt össze a BÁV-val, 113 műtárgyat – majdnem a kiállított tárgyak felét – kölcsönözte a jubileumi kiállításra. Komoly kvalitású, csúcsdarabokat hoztak el az Eötvös-gyűjteményből, az üvegkerámia-gyűjteményből, az óragyűjteményből, a fegyvergyűjteményből és az éremtárból.

A kiállításon megtekinthető a magyar koronázási palást egy darabja, amit annak idején rekordáron vásárolt meg a Magyar Nemzeti Múzeum. A XIX. századi magyar romantika egyik legjelentősebb festőjének, Székely Bertalannak az Önarcképe is helyet kapott a kiállításon.

A kiállított tárgyakról a képgalériát itt tekintheti meg:

Ezeken a műkincseken felül iparművészeink remekeit, ötvösművészeink lenyűgöző alkotásait, történelmi relikviákat és egyedi kuriózumokat is láthatók.

A kiállított festmények, grafikák, bútorok, ezüsttárgyak, ékszerek, órák, érmék, üveg- és porcelántárgyak, kerámiák, legyezők és textiltárgyak bepillantást adnak abba a sokszínűségbe amit a BÁV képvisel a műkereskedelemben.

Az izgalmas válogatás azért is rendkívüli, mert megmutatja, milyen értékes szerepük van a műgyűjtőknek, műgyűjteményeknek a kulturális emlékezetünkben, milyen fontos ezek korrekt kereskedelme, illetve mennyire jelentős az a lehetőség, hogy a nyilvános műkereskedelem révén nemzeti értékeink könnyen utat találhatnak közös gyűjteményeink felé. 
A teljes cikk a Magyar Nemzeten olvasható!  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában