Közös szálak

2024.02.02. 18:14

Mongólia tájait bemutató, új dokumentumfilm-sorozat indul a Dunán

Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője kiemelte, hogy szoros kapcsolatok fűzik össze a magyarokat és a mongolokat, melynek legnyilvánvalóbb jele kétezer közös szavunk.

MW

Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program főigazgatója, Obrusánszky Borbála, Magyarország mongóliai nagykövete, a sorozat szakmai támogatója, Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője és Kálomista Márton, a sorozat producere a Szent Kelet Vesztett Varázsa című új magyar dokumentumfilm-sorozatot bemutató sajtóeseményen a Mongolian Yurt Budapest étteremben 2024. február 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mongólia különleges tájait járhatják be a nézők a Szent Kelet Vesztett Varázsa című, tizennégy részes, új magyar dokumentumfilm-sorozattal március 3-tól, minden vasárnap 16 óra 40 perctől a Duna csatornán.

A dokumentumfilm-sorozatot ismertető pénteki budapesti sajtótájékoztatón Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője kiemelte, hogy szoros kapcsolatok fűzik össze a magyarokat és a mongolokat, melynek legnyilvánvalóbb jele kétezer közös szavunk.

A sorozat bemutatja az országot és annak lakóit, valamint feltárja a magyar és a mongol kultúra, történelem közös szálait is - mondta a sorozat írója és rendezője.

Az első, bevezető rész után következő 12 epizód a különböző régiókat ismerti, majd a záró adás során történészek és kutatók segítségével DNS-egyezéseket keresnek a magyarok és mongolok között, ami alapján egészen Aba Sámuelig visszavezethető a közös vérvonal - ismertette a sorozatot Bayer Zsolt.

BAYER Zsolt
Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője a Szent Kelet Vesztett Varázsa című új magyar dokumentumfilm-sorozatot bemutató eseményen a Mongolian Yurt Budapest étteremben 2024. február 2-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás:  MTI

Pető Zoltán, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) program főigazgatója hangsúlyozta, hogy a közmédia kiemelt feladata és fontos missziója nemzeti identitásunk megőrzése és gazdagítása.

"Szükséges ismernünk a múltunkat ahhoz, hogy utána választ tudjunk adni a jövő nagy kérdéseire" - tette hozzá.

Nagyon sok közös kapcsolódási pontunk van a mongolokkal, ezeknek bemutatására is vállalkozott ez a filmsorozat, rendkívül erős képi világgal. Az első rész március 3-án, vasárnap délután lesz látható a Dunán - fűzte hozzá Pető Zoltán.

Az MTVA által küldött írásos összegzés szerint a dokumentumfilm-sorozatban a mongol gasztronómia, kultúra és életmód elevenedik meg a Gobi-sivatagtól az Altai-hegységen át az ősi városig, Karakorumig. A forgatás során rénszarvaspásztorokhoz, Ulánbátorba és Moron városának buddhista szentélyébe, a főlámához is ellátogattak.

A nézők a főláma kolostorában kaphatnak betekintést a buddhizmus és a sámánizmus világába, ezen kívül ellátogathatnak a Nadaam fesztiválra és egy, a civilizációtól teljesen érintetlen vadkempingezést is végigkövethetnek. Különleges drónfelvételeken láthatják az Altaj-hegység azon pontjait, ahova csak külön katonai engedéllyel léphetett be a stáb.

A sorozat stábja 2023 nyarán 40 napon keresztül forgatott Mongóliában, 8500 kilométeres utazása alatt többek között a forró sivatagba és fagyos hegységekbe is ellátogatott.

A Mongóliáról szóló sorozatot Bayer Zsolt, a sorozat írója és rendezője álmodta meg. Kálomista Márton, a sorozat producereként végigkísérte a hónapokig tartó előkészítési fázist és az epizódok utómunkáját. A dokumentumfilm-sorozat szakmai támogatója Obrusánszky Borbála, Magyarország Mongóliai nagykövete.

A sorozat a Szerencsejáték Zrt. támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában