„Szálljatok, fiókáim!”

2024.03.19. 22:23

Alapítójára emlékezik új bemutatójával a Magyar Állami Népi Együttes

Esti dal, avagy „Szálljatok, fiókáim!” – szabad emlékezés Rábai Miklósra című előadásával emlékezik alapítójára halálának ötvenedik évfordulója alkalmából március 22-én és 24-én a Hagyományok Házában a Magyar Állami Népi Együttes.

MW

Alapítójára, az ötvenéve elhunyt Rábai Miklósra emlékezik a Magyar Állami Népi Együttes

Forrás: Magyar Állami Népi Együttes

Fotó: Csibi Szilvia

Az együttes közleménye idézi Mihályi Gábort, a társulat vezetőjét, az előadás rendező-koreográfusát, aki szerint Rábai Miklós kitartó munkájával, koncepciózus alkotóként néhány év alatt világsikerre vezette társulatát.

Az előadás az ő szellemiségének állít emléket, kitérve azokra az alkotói dilemmákra is, miként teremthetett egy új, máig élő műfajt

– fogalmaz Rábai Miklós utódja.

Esti dal – Rábai Miklósra emlékezik a Magyar Állami Népi Együttes
Az előadás első részében Rábai Miklós életművének és zenei világának legérdekesebb elemeit villantják fel
Fotó: Csibi Szilvia / Forrás: Magyar Állami Népi Együttes

A diktatúra éveiben, 1951-ben Rábai Miklósnak meg kellett küzdenie az akkori politikai elvárásokkal, de meg kellett felelnie a saját maga erkölcsi és morális elvárásainak is. Az alkotók az előadásban a tánc, a vizualitás, a zene és a próza egységére törekszenek, aminek nyomán a néző teljes képet kaphat az alapító művészetéről és magáról az akkori korról is – mutatnak rá a közleményben.

Az előadás első részében az alapító életművének, zenei világának legérdekesebb elemeit dolgozta fel Gera Gábor zeneszerző, és ezekhez a megoldásokhoz társulnak a Rábai-koreográfiák. Megjelennek a néptáncban meghatározó gyűjtések is, amelyek az alapító idejében még gyerekcipőben jártak, hiszen csak másfél évtizeddel később, Martin György kezdte el a szisztematikus terepmunkákat. A bemutató megálmodói ezeket a gyűjtéseket a második tételbe emelték be, reflektálva egyúttal az együttes Akkor és most című sorozatára is.

 A színpadon felvillannak a külföldi sikerek is különleges formában. A közönség képzeletben eljuthat Londonba, Párizsba, Olaszországba, Japánba és Brazíliába is. Az időutazásokhoz életképek társulnak, ezeket sanzonokkal színesítik, de Verdi Traviatájából is elhangzik egy részlet. Az eseményeket egy kritikus, egy könyvtáros és egy táncos narrálja, a darab prózai szereplőinek köszönhetően pedig Rábai Miklós is megjelenik majd.

A bemutatóról bővebb információ a Hagyományok Háza honlapján olvasható, ízelítő pedig itt látható belőle:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában