Férfi kézilabda Eb

2024.01.17. 12:35

Az Izland elleni siker volt a bemelegítés, az Eb csak most kezdődik! (videók)

A magyar férfi kézilabda-válogatott káprázatos teljesítmény nyújtva 33-25-re legyőzte Izlandot a férfi kézilabda Európa-bajnokság C-csoportjának zárómeccsén Münchenben. A magyar csapat a piros lappal kiállított Bánhidi Bence kiállítását is túlélte, és a maximális két ponttal jutott középdöntőbe, ahol csütörtökön Ausztria lesz az első ellenfele.

MW

Játékosok a magyar férfi kézilabda-válogatott edzésén a müncheni Olympiahalleban 2024. január 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar válogatottnak ez az első kontinenstornája, amikor három győzelemmel lépett tovább a csoportkörből. A magyar kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodriguez érthetően nagyon boldog volt a meccs után, szerinte a játékosai száz százalék fölött teljesítettek – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Az Eb csak most kezdődik

– Először is köszönjük a szurkolást, elképesztő hangulatot teremtettek a magyar szurkolók! Mindenki úgy küzdött, mintha ez lett volna az utolsó meccs. De, ami még fontos, és amit Chema is mondott a meccs előtt: az Európa-bajnokság csak most kezdődik – nyilatkozta a meccs után a Tatabánya rutinos átlövője, Ancsin Gábor. 

– Azt a munkásruhát, amit felvettünk, vinnünk kell magunkkal a kölni középdöntőbe, ahol, ha továbbra is így küzdünk egymásért, elérhetjük a céljainkat.

A tizenkettedik percben Bánhidi Bence piros lapot kapott, mert a játékvezetők szerint megütötte Gisli Kristjánsson arcát. A válogatott egyik vezérének korai kiállása után a megszokottnál is több feladat hárult beálló poszton Rosta Miklósra, aki szinte hibátlan játékkal segítette a csapatot a győzelemhez – írta meg az Origo.

– A piros lap után változtattunk a taktikánkon. Az izlandiakat váratlanul érte, hogy az irányítóktól az átlövőkön át a szélsőkig mindenki nagyon élt ma, én pedig csak próbáltam hozzá tenni a magamét – nyilatkozta a válogatott beállója.

A titok a csapatmunkában van

A csapatkapitány Lékai Máté 12 évvel ezelőtt részese volt annak az óriási győzelemnek Izland ellen, amely a londoni olimpia negyeddöntőjében született, de a mostani sikerről is csak szuperlatívuszokban tudott beszélni az irányító. 

– Ez egy fantasztikus meccs volt. A védekezésünk nagyon jó volt, a második félidőben meg a támadójáték is felnőtt ehhez. Itt áll mellettem a fiatal Imre Bence, aki klasszisteljesítménnyel tette le névjegyét élete első világversenyén. Bár tudjuk, hogy az ő családjából elég jó gének jönnek – méltatta a csapat négy gólt szerző játékosát, akinek édesanyja Kökény Bea, a magyar női kézilabda-válogatott egykori irányítója, édesapja pedig az olimpiai ezüstérmes vívó, Imre Géza.

– Nem sok együttes vészelte volna át azt, hogy az egyik legjobbját a meccs elején piros lappal kiszórják, mi ezt is túléltük. A titok az, hogy van csapatunk – vélekedett Hanusz Egon.

A középdöntőben csütörtökön 15.30-kor kezdünk Ausztria ellen, de a magyar játékosok maximális koncentrációval állnak elébe az újabb kihívásnak. 

– Ausztria lesz az első ellenfél, velük sem lesz könnyű, nagyon oda kell figyelni arra a meccsre is – vélekedett Rosta Miklós az Origónak.

– Mindenki láthatta, mire vagyunk képesek. Két ponttal megyünk be a középdöntőbe, ahol ugyanezt a teljesítményt szeretnénk folytatni. Négy nagyon nehéz meccs áll előttünk – hangsúlyozta Máthé Dominik. A középdöntőben a magyar válogatott csütörtökön Ausztriával, szombaton Horvátországgal, hétfőn a házigazda Németországgal, szerdán pedig az olimpiai címvédő Franciaországgal találkozik. A csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak.

A magyar válogatott teljes programja a középdöntőben:

január 18., csütörtök: Magyarország–Ausztria
január 20., szombat: Magyarország–Horvátország
január 22., hétfő: Magyarország–Németország
január 24., szerda: Magyarország–Franciaország
A középdöntő I. csoportjának állása: 1. Magyarország 2 pont (33-25), 2. Franciaország 2 (33-30), 3. Horvátország és Ausztria 1-1 (28-28), 5. Németország 0 (30-33), 6. Izland 0 (25-33).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában