Előadás

2023.09.20. 09:31

Mindennapi mérgeinkről beszélt dr. Zacher Gábor Nagyváradon

A hatvani kórház főorvosa, Dr. Zacher Gábor a mindennapi mérgeinkről tartott előadást Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az alkalom számos érdeklődőt vonzott, az egyetem terme szinte teljesen megtelt.

Heol.hu

Dr. Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos (Archív fotó)

Forrás: Flajsz Péter/Komárom-Esztergom megyei 24 Óra

Dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens és sürgősségi orvos, mentőorvos neve és arca is sokak számára ismert, rendszeresen vállal médiaszerepléseket. Legtöbbször toxikológusként nyilatkozik, erről a témakörről beszélve vált Magyarország egyik leghíresebb orvosává. A nagyváradi előadás keretében – amelyet a Szent László Kulturális Műhely Alapítvány szervezett – szintén a mérgekről beszélt, pontosabban a mindennapi mérgeinkről - adta hírül a Erdon.

Mint írják, előadásában hol hétköznapi, sokak által megtapasztalt, keserédes szituációkból merítve mutatott rá bizonyos mérgező tényezőkre az életünkből. Teljes mértékben szakemberként, tanulmányokra, statisztikai adatokra támaszkodva tárta fel, melyek azok a tényezők, amelyek nagy hatással vannak ránk a mindennapokban. Először talán furcsának tűnhetett, hogy a kivetítőn olyan szituációk sorakoztak fel, mint az, hogy nincs internet, vagy hogy valaki szemetet dobál ki az autójából, az előadás előrehaladtával azonban rájöhettünk, hogy miért is lényegesek ezek az apróságok. Persze, mindezek mellett szóba kerültek a komolyabb problémák is, amelyekkel napjainkban meg kell küzdenünk, mint például az infláció, a megélhetési kérdések vagy éppen a globális felmelegedés.

Kiemelték, a szakértő rámutatott, számos olyan gonddal kell megküzdenie a ma emberének, amely szorongást okozhat. Ezzel kapcsolatban sikerült rávilágítania arra is, hogy vannak bizonyos problémák, amelyek ellen valójában sokat nem tehetünk, de vannak olyan aspektusok, amelyek terén igazán lenne, hová fejlődni, és a következtetésben fel is szólította erre a közönséget. Példaként említhetnénk, hogy a szülők, illetve a környezet a gyermekekre olykor túl nagy nyomást gyakorol, ami a tanulmányi teljesítményt illeti, ez pedig szorongást válthat ki a gyerekekben.

Mindezek a hétköznapi bosszúságok és komolyabb problémák, amelyek elkerülhetetlenül jelen vannak az életünkben, gyakran szándékos függőségekhez vezetnek, mint az alkohol vagy a kábítószerek – folytatta gondolatmenetét a szakorvos. A kábítószerek kapcsán elmondta, a minimális, egyszeri fogyasztást sem tartja elfogadottnak, az alkohollal szemben azonban kevésbé szigorú: elmondása szerint azzal nincs baj, ha megiszunk két sört vagy két fröccsöt egy alkalmon, ennyi az, ami nem árthat meg. Az alkoholfogyasztás témakörében mutatott statisztikák igen aggasztók voltak, bár talán nem sokan lepődtek meg azon, amit láthattak. Magyarországon sokan küzdenek alkoholizmussal, Romániában pedig még többen, mint Magyarországon – láthattuk ezt egy skálán, amelyen az európai országok szerepeltek - fogalmazott a hírportál.

Hozzátették, Dr. Zacher Gábor előadásában többször említett olyan eseteket, amelyekkel ő találkozott – például volt olyan betege, aki elmondta, hogy azért fogyaszt alkoholt, mert szereti az ízét. A szakorvos közölte, olykor ilyen esetek is előfordulnak, de alkoholproblémái leginkább azoknak lesznek, akik nem az ízek miatt fogyasztanak, hanem azért, mert a hosszasan ecsetelt hétköznapi mérgek okozta fájdalmat szeretnék tompítani. Hiszen, ha eleget isznak, semmivel sem fognak már törődni. Természetesen szóba került az alkoholizmusra való hajlam mint örökletes tulajdonság, ami minden bizonnyal sokak számára volt újdonság, bár vannak, akik éppen ezzel takaróznak, ha a túlzott alkoholfogyasztás kerül szóba – ha valamit öröklünk, az ellen nem tehetünk. Többek között erre a hibára és téves elképzelésre mutatott rá előadásával a szakorvos.

Zacher Gábor saját példáját is bemutatta akkor, amikor arról tett említést, hogy sokan nem figyelnek az egészségükre, aminek része a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Megmutatta, milyen volt, amikor felszedett néhány extra kilót, és hogyan vált szenvedélyévé a futás, a rendszeres testmozgás. A közönség tagjait is arra intette, hogy figyeljenek jobban az egészségükre. Ugyanakkor hozzátette, a helyi és országos adminisztrációknak is jobban, többet kellene segíteniük a egészségesebb életre való nevelésben, figyelemfelhívásban, írta beszámolójában az Erdon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában