Óvatosan!

2023.11.05. 13:17

Van, akinek nem szabad abbahagynia az ivást hirtelen, mondja a hatvani toxikológus + videó

Dr. Zacher Gábor a száraz november kihívásról és annak veszélyeiről mesélt Facebook oldalán.

Szabadi Martina Laura

Zacher Gábor főorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens (Archív fotó)

Forrás: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló

Minden évben sokan kezdenek bele a száraz november nevű kihívásban az év utolsó őszi hónapjában. A résztvevői egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt ebben a hónapban. „Van erre szükségünk?” – teszi fel a kérdést legújabb videójában Zacher Gábor toxikológus.

A Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet klinikai szakorvosa szerint megvan a veszélye a kihívásnak, ugyanis nagyjából 900 ezer magyarnak semmilyen körülmény között nem szabad kipróbálni a száraz novembert. Mint mondja, ők az rma-k, azaz a rendes magyar alkoholisták: „Ha ezek az alkoholisták hirtelen abbahagyják az ivást, akkor 4-6 órán belül a következő tüneteket produkálják majd: izzadás, izgatottság, szaporább pulzus és magas vérnyomás, majd ez az állapot egyre súlyosbodik, és akár halállal is végződhet.” Másfél-két nap múlva kialakulhat a „klasszikus delirium tremens”, az alkoholmegvonási tünetegyüttes, melybe az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat. „Ők eleve felejtsék el ezt!” – nyomatékosította. 

A toxikológus beszélt a szociális ivókról is, akiknek mindenképpen érdemes elgondolkodniuk a kihívás teljesítésén. Ők azok akiknek: „harmadikán eszükbe jut, hogy még nem ittak semmit. Nincs még baj, ők nem alkoholbetegek, de valahol ott állnak az előszobában, és ha ez így megy tovább, akkor valamikor kopogtatni fognak azon az ajtón” – ismertette.

Zacher Gábor szerint ha valaki csak huszadika körül gondol arra, hogy ebben a hónapban még nem ivott semmit, ott nincs baj. Figyelmeztetett viszont a nedves decemberre, amely az évzáró bulik és karácsonyi ünnepségek időszaka, s ezeknek az alkohol is gyakori velejárója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában