gazdaság

2020.01.19. 07:00

25 éves a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (képgalériával)

Gazdasági évnyitót tartott csütörtökön Gyöngyösön a huszonöt éves Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK).

Tóth Balázs

Az eseményen dr. Parragh László (balról) és dr. Bánhidy Péter adja át a Kamarai Munkáért díjat lapunk munkatársának, Tóth Balázsnak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A VAMAV Kft.-nél rendezett eseményen dr. Juhász Attila Simon, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a vendégeket és ismertetett néhány adatot az önkormányzat területfejlesztési munkájáról. Felsorolta, hogy tavaly ipari parkok, iparterületek fejlesztésére tíz pályázat 5,9 milliárd forintot nyert. A helyi gazdaság fejlesztése kiíráson – infrastruktúra jobbítására, helyi termékek piacra juttatására – huszonegy pályázatot támogattak 1,6 milliárd forinttal. A turizmus fejlődését 3,8 milliárd forinttal segítették. Kulcskérdés a munkaerő, a megyei és térségi fejlesztési együttműködésekre 3,5 milliárd forintos keretösszeget szántak. A gazdaság és a dolgozók számára fontos az óvodák és bölcsődék fejlesztése, amelyre első körben 3,4 milliárd forintot ítéltek oda. Megemlítette még a Magyar Falu Programot, amelyben tavaly a megye kistelepülései ötmilliárd forint támogatást kaptak, ennek felét közúti beruházásokra.

Az eseményen dr. Parragh László (balról) és dr. Bánhidy Péter adja át a Kamarai Munkáért díjat lapunk munkatársának, Tóth Balázsnak Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szervezet szerepéről beszélt, az szerinte meghatározó a cégek életében és a gazdaságban. A vállalkozások számára befolyást és kapcsolati rendszert is jelent a tagság. A kamara kezdeményezésére alakították át a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a vállalkozások érdekeit szolgáló intézkedések születtek, mint az EKR, az online pénztárgép, az internetes számla. Először fogalmazták meg, hogy nagy kihívás lesz a digitális világ, amelyre reagálni kell.

Mint mondta, a magyar gazdaság helyzete jó, akinek most rosszul ment a vállalkozása, az jobb, ha abbahagyja. Fölsorolta, hogy tíz év alatt milyen előrelépések történtek, így lecsökkent az államháztartás hiánya, lett 850 ezer új munkahely, felével emelkedett az átlagbér, 15 százalékkal csökkent az államadósság, csökkent a munkanélküliség. Vannak persze egyéni kivételek, akiknek rosszabbul megy a sora. Kiemelte, a kamara érte el a hatéves folyamatos minimálbér-emelést is, s a cégek kiadásának csökkentését. Szerinte a vállalati szférának újra van önbecsülése, eredményt, értéket teremtenek. Ma már a vállalkozó nem a tolvaj szinonimája, mint a rendszerváltozás idején, hanem példamutató szereplő.

 

Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, közgazdász a sikerről és a célokról tartott rövid motivációs előadást. Közölte, nem szabad rövid távon gondolkodni, érdemes példát venni a katolikus egyházról, amely kétezer éves start up. Nem a siker elérése a cél, hanem a cél elérése a siker. Érdemes kerülni a középszerűséget.

Dr. Bánhidy Péter, a HKIK elnöke a megyei kamara negyedszázados történetét elevenítette föl. Felidézte Gyetvai József és Nagy Levente elnökségét, a mesteravatókat, a megye tízéves gazdasági eredményeit. A megyei kamarának ma a megye gazdaságának 70 százalékát képviselő 608 tagja van, s 15 ezer gazdasági szervezetet regisztrál. Végül a házigazda, Joó Ervin, a VAMAV Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a cég tevékenységét és mondott pohárköszöntőt.

Díjak a gazdasági évnyitón Heves Megye Gazdaságáért

Díjat kapott a Csabacast képviseletében Boronkay László cégvezető, s Mihók Gábor, a CED kassai regionális képviselője, Heves Megye Innovatőre Díjat Torda Tibor vállalkozó.

Kamarai Munkáért Díjban részesült Nagy Zoltán vállalkozó, Bányai Lajos, a HKIK volt munkatársa és Tóth Balázs újságíró, lapunk munkatársa. Heves Megyei Szakképzési Díjat kapott Meziné Siklóssy Ágota, a Március 15. Szakgimnázium és Szakközépiskola szakmai tanára, Fiser Orsolya, Kriston Adrienn és Gyenesné Sági Katalin, az Aventics Hungary Kft. munkatársai, Kelemenné Kiss Hajnalka, a Schoen+Sandt Hungary Kft. HR-munkatársa. Országos kamarai elismerést vehetett át Fülöp Gábor, a HKIK korábbi főtitkára, megyei elismerést pedig dr. Parragh László. Öten kaptak Korrekt Partner védjegyet, negyvenöt cég oklevelet huszonöt éves tagságáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!