gazdaság

2020.07.01. 11:30

Heves megyében 14 ezer egyéni vállalkozó állt le a járvány miatt

Április 1-jére megugrott a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók száma Magyarországon.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet gazdasági következményei Magyarországon azonnal és közvetlenül érintettek számos, személyes szolgáltatást nyújtó egyéni vállalkozót, közölte a KSH a koronavírus-járvány miatt indított egyik elemzésében. Vannak olyan tevékenységek, amelyek profitálnak az időszakból, ilyen volt például a futárszolgáltatás. Ugyanakkor sok esetben az azonnali kereslet-visszaesés volt a jellemző, például a fodrászok, kozmetikusok körében.

A KSH-nak az egyéni vállalkozások nyilvántartásával összekötött gazdasági szervezetek regiszterében napi szinten nyomon követhető, hogy hány vállalkozó döntött tevékenységének szüneteltetése mellett. A szüneteltetések száma március második felében már jelentősen nőtt – naponta ezerrel –, március 31-én a napi esetszám hat és fél ezerre, április elsején pedig 17 ezerre ugrott meg. Az április végi, május elsejei csúcs már jóval kisebb az előző havinál, a hónap utolsó két napján ötszáz, illetve ezer, május elsején pedig közel háromezer-hétszáz kisvállalkozó döntött a szünet mellett.

Ezer lakosra jutó szünetelő egyéni vállalkozások száma (2020.03.01-06.18.):

Január és május között több mint ötszörösére nőtt a szüneteltetők száma, idén ugyanis összességében 61 ezren, ezen belül március elseje óta 49 ezren döntöttek a szüneteltetés mellett. A több mint 540 ezer magyarországi egyéni vállalkozó közül majdnem 113 ezer szüneteltette május 3-án tevékenységét. A KSH szerint elképzelhető, hogy az adatok kiugró értékeit tompították a meghirdetett adófizetési kedvezmények. Ugyanakkor voltak, akik újraindultak, áprilisban 4,4 ezren, májusban tízezren, júniusban pedig a hónap közepéig nyolcezren döntöttek a folytatás mellett.

A KSH járásonként közzétette, hogy ezer lakosra vetítve mennyi egyéni vállalkozás szüneteltette tevékenységét március elseje és június 18-a között. Ez alapján megyénkben nagyjából ezerkétszáz egyéni vállalkozó állt le ideiglenesen a járványhelyzet időszakában, amely a megye tizennégyezer regisztrált egyéni vállalkozójának majdnem a kilenc százaléka. A szüneteltetési hullám az Egri, a Gyöngyösi és a Hatvani Járásban volt a legmagasabb, ezer lakosra 5,7, 4,7, illetve 4,2 a vírus időszakában szüneteltetett vállalkozás jutott, ami az Egri Járásban majdnem ötszáz, a Gyöngyösiben, illetve a Hatvaniban pedig háromszáz, illetve kettőszáz ideiglenesen leállított mikrovállalkozást jelenthetett. Szintén magas, a megyei átlagot közelítő eredményt produkált a Bélapátfalvi Járás, ahol ezer lakosra 3,8 szüneteltetett egyéni vállalkozás jutott, azaz a nagyjából háromszázötven ilyen típusú vállalkozás közül harmincan döntöttek úgy, hogy egy darabig nem folytatják a munkát.

Összességében a megyében ennél több a tevékenységét szüneteltető egyéni vállalkozó, június 18-án száz Heves megyei vállalkozóból 16–17 szüneteltette tevékenységét. A gazdaságilag legerősebb három járásban 17 százalék fölött volt a szüneteltetők aránya, az Egriben és a Gyöngyösi Járásban 17,8, illetve 17,9 százalék volt a mutató. A Füzesabonyi, a Pétervásárai és a Bélapátfalvi Járás esetében 14,1–15,6 százalék volt az arány, míg a Hevesi Járásban 12,8 százalék.

Fodrászok, oktatók álltak le

A veszélyhelyzet a különböző tevékenységeket végzőket eltérően érintette. Volt, ahol digitálisan folytatni tudták munkát (például a nyelvoktatók), viszont a személyes kontaktust igénylő szolgáltatások esetében – fodrászat, szépségápolás, járművezető-oktatás, idegenvezetés, ruha-, cipőkereskedelem, egyéb oktatás, műszaki tevékenység – látszik, hogy sokan felfüggesztették a tevékenységüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!