elbocsátási hullám

2020.07.27. 14:00

Júniusban is tovább emelkedett a munkanélküliek száma Heves megyében

Öt éve volt utoljára annyi munkanélküli Heves megyében, mint az idei nyár első hónapjában.

Tóth Balázs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Tovább emelkedett a munkanélküliek száma júniusban, közölte a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) . A hivatal regiszterében az első nyári hónapban 376,3 ezer álláskereső szerepelt, ami közel 130 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest, így tavaly júniushoz képest az álláskeresők száma több mint a felével gyarapodott. A járványhelyzet egy több éve tartó csökkenési tendenciát tört meg.

Megyénkben újra 16 ezer fölé emelkedett a munkanélküliek száma, ilyen magas szám utoljára 2015-ben volt. Májushoz képest 860-nal lettek többen azok, akiknek nem volt bejelentett munkahelye és regisztráltak a munkaügyi központban. A régiónkban itt volt a legnagyobb számbeli ugrás. Igaz, Nógrádban, ahol hatszázzal nőtt e tábor, arányaiban nagyobb mértékű az emelkedés. Az előző év júniusához képest pedig öt és fél ezerrel többen voltak állás nélkül Hevesben, míg a régióban összességében 17,6 ezerrel. Így összesen 74 és fél ezer álláskeresőt tartottak nyilván a három északi megyében.

A pályakezdők általában tíz százalék körüli aránya csökkent a regisztrált álláskeresőkön belül, ők 1176-an voltak, kétszázzal többen, mint májusban. A munkára várók közé újonnan belépők számában – amely megyénkben 2200 fölött alakult, országosan pedig megközelítette az 58 ezret – viszont jelentős volt a számuk, majdnem elérte a háromszázat. A nyilvántartásba először belépő álláskeresők száma 250 volt a megyében, ennek fele pályakezdő. Az NFSZ szerint a nyilvántartásból 1387-en kerültek ki. Valamilyen pénzbeli ellátást, járadékot, vagy segélyt 8852-en kaptak az állás nélkül maradtak közül.

Májusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez mérten 5,7 százalékos volt országosan. Ez a szám régiós szinten 9,5, Heves megyében pedig 8,1 százalékot mutatott. A legkedvezőbb helyzetben a főváros, Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád, Komárom-Esztergom, Vas és Fejér megye volt. Hevesben 43 olyan település volt, ahol a munkanélküliség meghaladta a tíz százalékot, közülük hétben, a leghátrányosabb helyzetben lévők közé tartozó Erken, Szentdomonkoson, Szúcson, Tarnabodon, Tarnaleleszen, Tarnazsadányban és Terpesen pedig a húsz százalékot is. Tarnazsadányban rég nem látott magasságba emelkedett a munkanélküliség, mert 30,75 százalékot ért el nyár elején.

A nagyobb városok sem úszták meg e tendenciát. Egerben a munkahely nélkül maradók száma meghaladta a kétezer-háromszázat, Gyöngyösön az ezeregyszázat, Hatvanban a kilencszázat, Hevesen pedig a nyolcszázat.

Ezer új álláshely júniusban Hevesben

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint júniusban a foglalkoztatók összesen 35,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek kétharmadához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Borsod, Szabolcs, Hajdú és Békés megye területére koncentrálódott, ezek főképp közfoglalkoztatást jelentettek. Támogatás nélküli állásból Budapest, Pest, Komárom és Bács-Kiskun megyékben volt a legtöbb. Megyénkben júniusban 208 nem támogatott és 788 támogatott helyre várták a jelentkezőket, előbbiből kevesebb, utóbbiból több volt az előző hónaphoz és az egy évvel korábbihoz képest. Míg hónap elején kétezer üres állás volt a megyében, addig ez a szám június végére 2400 közelébe emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!