bányásznap

2020.09.04. 17:24

Tovább működhet a visontai és a bükkábrányi bánya is

Helytálltak a járvánnyal sújtott időszakban az erőmű és a bányák dolgozói, biztosítva az áramot az ország számára.

T. B.

20200904 Bányásznapi megemlékezés és kitüntetések átadása Bükkábrányban - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Bányásznapi ünnepséget tartott a Mátrai Erőmű Zrt. a bükkábrányi bányaüzemben. Az ünnepségen megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét. Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója ünnepi beszédében kitért arra, hogy a bányásznapot a 19. század közepétől tartották meg, Magyarországon vidékenként különböző időpontban, 1951-től pedig mindenhol egységesen szeptember első vasárnapján. Ez tehát a hetvenedik országos bányásznap, de a bánya idén egy másik évfordulót is ünnepel, Bükkábrányban harmincöt éve ezekben a napokban indult be a termelés. Szavai szerint egyre kevesebb hazánkban a bányász és az aktív bányavállalkozás, utóbbiból félezer működik. Az ország két legnagyobb bányája a visontai és a bükkábrányi.

Mint mondta, az idei más szempontból is különleges, részint a vírus miatt, amely miatt a szórakoztató programokat sem tartják meg, részint pedig azért, mert márciustól újra állami tulajdonba került a cég. Stabilizálták a működést, öt évre előre megvannak a tervek és megszületett az a döntés is, hogy a következő öt évben is mindkét bánya működni fog. Köszönte az elmúlt időszak teljesítményét és együttműködést, hatékony csapatmunkát kért a célok eléréséhez.

A bányásznapon miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Zelnik Gyula, Kiváló Bányász kitüntetésben részesült dr. Dovrtel Gusztáv, Kiss László, Kucsera Béla Zoltán, Szabó Zsolt. A társaság legmagasabb kitüntetését, Heller László-díjat kapott Belkovics Achilles Dániel, Karnok István és Molnár István. Tizenhárman részesültek Céggyűrű elismerésben és tizenkilencen Lignitbányászatért oklevelet, egy munkatárs pedig Mátrai Erőműért Oklevelet.

A teljes cikket elolvashatja a Heves Megyei Hírlap szombati számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!