gazdaság

2021.01.26. 14:00

Tizenegymilliárd forint támogatást kaptak a Heves megyei cégek

A vállalatok egy része a beruházási összeg felét, más része a harmadát kapta a fejlesztéshez.

Tóth Balázs

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen) jelentette be tavaly az Apollo Tyres támogatását

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az eddig nyilvánosságra hozott szerződések szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) versenyképesség-növelő támogatás (VNT) elnevezésű pályázatain harmincegy Heves megyei cég kapott pénzt. Öt a VNT-2-es elnevezésű pályázati rendszerben, huszonhét pedig az 1-esben. Utóbbi pályázatban három kört is hirdettek, s minden beadási időszakban körülbelül negyedóráig tudták fogadni a beadványokat, mert gyorsan betelt az igényelhető keret.

A KKM január 14-én tette közzé azokat a listákat, hogy mely cégekkel kötöttek szerződést, néhány esetben pedig külön eseményt is rendeztek, amelyen ünnepélyesen bejelentették a támogatást. Utóbbiak közé tartozott például az Apollo gyárban decemberben rendezett bemutató, de Budapesten is történtek bejelentések például a Csabacast vagy a Modine Hungária Kft. esetében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen) jelentette be tavaly az Apollo Tyres támogatását Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A két pályázaton az eddigiek szerint 28 milliárd 85 millió forint értékben hajtanak végre beruházásokat a nyertesek, amelyek vállalták azt is, hogy megtartják dolgozóikat, vagy bővítik is jelenlegi, összesen 10,3 ezres létszámukat. A 28 milliárd forintnyi beruházáshoz majdnem 11 milliárd forinttal járul hozzá az állam, a VNT-1-es pályázatok esetében akár a fejlesztési költségek felére is nyerhettek pénzt a cégek, míg a 2-esek esetében a beruházás értékének harmadát kapták meg az államtól a vállalatok.

Mint arról beszámoltunk, az Apollo Tyres 4,4 milliárd forintból modernizálja személyautó-gumiabroncsokat előállító gyártósorait és szélesíti termékpalettáját. Ehhez az állam 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást adott. A gumiabroncsgyártó azonban egy másik pályázatot is nyert, 282 millió forintot egy 564 milliós fejlesztéshez.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A részletekért kattints a cikkre!👇 #szijjártópéter #apollotyres

Ugyanekkora összeget kapott a Marshall Ablakgyár is, mint Osztafin Zsolt tulajdonostól megtudtuk, ebből egy új, fa nyílászárókat gyártó üzemet építenek egri telephelyükön. Az eddig műanyag és alumínium nyílászárókat gyártó cégnél régóta tervezik a faablakok, ajtók készítését, pályázatuk idején még nem volt szó az új családi felújítási támogatásról, áfacsökkentésről, így szerencsésnek érzik magukat. Az elmúlt hónapokban területet vásároltak, rendezési tervet módosított az önkormányzat, most pedig az építési engedélyt várják, hogy hozzákezdhessenek az építéshez, amelyhez már mindent beszereztek. Május végére, júniusra készülhetnek el. A beruházáshoz további százmillió forintot is hozzátesznek.

– Nagyon jól jött a támogatás. Új, exportképes termékeket gyártunk majd, idehaza kevéssé ismert technológiát honosítunk meg. A magasabb minőségű és árszintű, alumíniumborítású, belül felületkezelt valódi fa nyílászárókat főként az olasz és svájci piacra szánjuk, de itthon is lehet kereslet a karbantartást nem igénylő ajtókra, ablakokra – mondta Osztafin Zsolt. Kifejtette, dolgozói létszámukat is növelni fogják, az automatizált üzembe szakmunkásokra lesz szükségük.

A Heves megyei nyertesek 17 településen működnek, a létszámuk és az iparáguk is heterogén. A legkisebb cég négy, a legnagyobb 4753 embert foglalkoztat, hét vállalat állományi létszáma éri el a 250-et, tizenegy több mint száz embernek ad munkát, tizennégy ennél kevesebbnek. A nyertes cégek a kohászatban, fémiparban, elektronikai iparban, autóiparban, építőiparban, növénytermesztésben, élelmiszeriparban, logisztikában érdekeltek.

Sokat nyertek az egyes cégek

Másfél milliárd forint támogatást kapott a Robert Bosch Automotive Steering Kft. és az Apollo Tyres, a Csabacast 700 millió, a Robert Bosch Elektronika Kft. bő félmilliárd, a Modine Hungária 450 millió forint támogatásban részesült a VNT-2-es programban.

A VNT-1-ben tizenöt cég, a Dynamic Út, a verpeléti Vara-Fég, az SBS, az Ostorosbor, a Fenstherm-Future, a MAB Tarnóca, a Marshall Ablakgyár, az Apollo Tyres, a Delogist, az AMG-Fenster, az Eurocircuits, az F3R-Ensi Átányból, az Új Champignons, az Egri Korona Borház, a Magyar Gomba Kertész nyert 280 millió forint körüli támogatást.

A beruházási érték 560–740 millió forint között van. Emellett több cég 96–220 millió forint közötti összeghez juthatott hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!