szőlőültetvények

2021.08.05. 20:00

Végeztek a zöldmunkákkal a Heves megyei gazdák, és közelít a szüret

A szőlőültetvényeken megyénk mindkét borvidékén befejeződtek a zöldmunkák. A hegyközségi tanácsok elnökei, Kovács Zita és Farkas László szép termésre számítanak. Az Irsai szedése három hét múlva akár meg is kezdődhet.

Sike Sándor

A mátrai borvidéken augusztus vége felé már szedhetik a korai fajtákat. Illusztrációs

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kérdésünkre elmondta: a szőlőkben befejeződtek a teendők, a zöldmunkák utolsó fázisa, a csonkázás is lassan végéhez ér. Ez nem mást jelent, mint a hónaljhajtások visszavágását. Az utóbbi napokban jellemzőek voltak a megújuló esők, emiatt szükségessé vált a gyomirtás.

– A csonkázásnak az a szerepe, hogy a tápanyagtolulást a növény a termésre kezdje fordítani. Ez egyfajta minőségszabályozást jelent. Kúszónövényről lévén szó, ezt a kúszást állítjuk meg a hajtások visszavágásával – közölte az elnök.

A szakember tájékoztatása szerint jelenleg az üvegesedés, azaz szemesedés kezdeténél tart a korai szőlő. Viszonylag jól fejlett, ami azt jelenti, hogy a kora tavaszi hűvösebb időjárás hatását a júniusi és júliusi melegek korrigálták. Összességében az időszaknak megfelelő fejlettségi stádiumban van a szőlő. Várhatóan szokott időpontban, szeptember elején megkezdődhet a szüret.

A mátrai borvidéken augusztus vége felé már szedhetik a korai fajtákat. Illusztrációs
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Probléma ugyanakkor, hogy a Szomolyától Egerig viszonylag nagy területen jégverés okozott kárt három-négy hete. A veszteség 10–15 százalékot tehet ki. Borszőlő esetében nem okoz különösebb problémát, hogy a szem a jég miatt esetleg repedt, ez esztétikai hiba csupán, a bor minőségére nem hat – tette hozzá Farkas László.

Megtudtuk, az Egri Borvidéken 5800 hektáron terem szőlő, s idén jó termés ígérkezik. A felvásárlásról már februártól születtek megállapodások. Általában a termés 70–80 százalékát előzetes felvásárlói szerződésekkel kötik le. Előrukkoltak már az árakkal az alföldiek, s némi emelkedés várható. Ennek dacára a prognózis szerint az ültetvények jövedelmezősége inkább romlik az idén.

– A borászatok máig nyögik a pandémia hatásait. Különösen a prémium vevőkörű borászatokat sújtották a járvány következményei – tette hozzá.

Hazánk második legnagyobb területű borvidéke a mátrai. Hegyközségi tanácsuk elnöke, Kovács Zita megerősítette, a zöldmunkákkal végeztek az ültetvényeken, s most gőzerővel permeteznek lisztharmat és peronoszpóra ellen.

– Nagyon szép termés ígérkezik – mondta a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Sok múlik persze azon, hogy lesz-e még eső, ami nagyon kellene a létartalomhoz. A szakember elmondta, hogy a kánikula következményeként vannak fürtök, amelyeken napégéseket lehet találni. A szüret Kovács Zita szerint az Irsaival az augusztus 23-án induló héten megkezdődhet. Valószínű, a többi fehér fajta szedése sem nagyon marad el ettől az időponttól.

– Felvásárlási megállapodások már vannak, de egyelőre tisztázatlan árakkal – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!