konferencia

2021.10.19. 15:54

Stabil a Heves megyei települések anyagi helyzete

A Magyar Államkincstár a napokban ismét Egerben rendezi meg az Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciát. Három napon keresztül találkoznak az önkormányzati, minisztériumi és intézményi szereplők, hogy informálódjanak az adókkal kapcsolatos tervekről.

HEOL

Az idei eseményt megelőző keddi sajtótájékoztatón Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a pandémia átírta a kormány terveit, bár a gazdasági teljesítmény és a foglalkoztatottság már újra eléri a válság előtti szintet. A konferencián átbeszélik, kinek, milyen feladata lesz az eredmények fenntartásában.

Tavaszi Zsolt, a Magyar Államkincstár államháztartási és pénzforgalmi szolgáltatásokért felelős elnökhelyettese kifejtette, az egri konferencia különösen fontos a kincstárnak, hiszen az önkormányzatok a legfőbb ügyfelei, s szóba kerülnek a gazdálkodás, az adóztatás tapasztalatai, a jövő évi tervek, keretek. Az Államkincstár és az önkormányzatok ASP-rendszerének kiépítése jövőre fejeződik be, megbeszélik ennek fejlesztéseit, illetve szó lesz az államháztartási szabályozásról, költségvetési beszámolók ellenőrzéséről, az uniós TOP- programról, otthonfelújítási támogatásról, értékpapír-forgalmazásról. A harmadik napon fórum lesz a helyi adóztatásról.

Dr. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott szerint az állami gépezet akkor jó, ha mindenkit egy cél vezérel, az, hogy az önkormányzatok és állampolgárok ügyintézése egyszerűbb legyen.

Banai Péter helyi adókkal kapcsolatos kérdésünkre válaszolva a pandémiai miatti közös teherviselésre hivatkozva nem tartotta időszerűnek, hogy az önkormányzatok visszakapják az elvont adókat. Szerinte stabil a települések anyagi helyzete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!