gazdaság

2021.11.09. 07:00

Válság előtti szinten a Heves megyei vásárlóerő

Újra meghaladja a hétezer eurót az egy főre jutó vásárlóerő Heves megyében, de az európai átlag ennek több mint a duplája.

Tóth Balázs

A napi vásárlásra rendelkezésre álló forintokról szól a vásárlóerő mutatója. képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az európai átlag 51 százaléka, 7 ezer 643 euró hazánkban az egy főre jutó átlagos vásárlóerő, tette közzé a GfK Hungária Piackutató Kft. A magyar átlag az államok összehasonlításában a harmincadik helyen áll.

Idén az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 15 ezer 55 euró, ami 1,9 százalékkal magasabb a 2020-as értéknél. Átlagosan ennyit költhetnek az emberek élelmiszerre, lakhatásra, különféle szolgáltatásokra, továbbá energiaköltségekre, magánnyugdíjra, biztosításra, nyaralásra, mobilitásra vagy más kiadásokra.

A negyvenkét vizsgált ország között azonban jelentős különbségek vannak. Liechtenstein, Svájc és Luxemburg az összesített eredmények szerint messze az élen jár, míg Koszovóban, Moldovában és Ukrajnában a legalacsonyabb a vásárlóerő. A liechtensteini lakosoknak több mint harmincnégyszer annyi pénz, azaz 64,6 ezer euró áll rendelkezésükre költésre és megtakarításra, mint az ukrán állampolgároknak, akik esetében ez a szám nem éri el az 1,9 ezer eurót sem.

Magyarországon a vásárlóerő a főváros környékén és az osztrák határ mentén található településeken a legmagasabb. A tizenkilenc hazai megyét és Budapestet vizsgálva kiderül, a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező térségek megőrizték helyüket a rangsorban. A budapesti továbbra is fölényesen az első: az itt élőknek egy emberre vetítve 9 ezer 722 eurójuk van a mindennapi kifizetésekre. A fővárosban lakók költési potenciálja valamivel több mint 27 százalékkal meghaladja az országos átlagot, de közel 35 százalékkal elmarad az európai átlagtól.

A napi vásárlásra rendelkezésre álló forintokról szól a vásárlóerő mutatója. képünk illusztráció
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az előző évhez képest nem változott az átlagon felüli vásárlóerővel rendelkező megyék száma sem: csak négyben és a fővárosban van az embereknek több pénzük, mint az országos átlag. Az utolsó helyen Szabolcs-Szatmár-Bereg megye áll, ahol az egy főre jutó vásárlóerő 5 ezer 944 euró. Ez alig 78 százaléka az országos átlagnak, és kevesebb mint 40 százaléka az európai átlagnak.

– Hazánkban a vásárlóerő az előző évi 6 ezer 871 euróhoz képest tizenegy százalékos növekedést mutat, amely visszapattanás a tavalyi vásárlóerő-csökkenéshez képest – tudatta Kui János, a GfKHungária Kft. geomarketing szakértője.

Heves megye a megyék között továbbra is a nyolcadik, az egy személyre jutó 7 ezer 251 euró a magyar átlag 94,9 százalékát jelenti. Győr-Moson-Sopron térségétől pontosan 38 euróval maradtunk el, Tolnát tíz euróval előztük meg. A régióban Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád az országos átlag 86 százaléka körüli értéket ért el.

Az elkölthető jövedelem emelkedik Hevesben, ám annak az üteme elmarad az országostól. A vizsgálatot végzők egyebek között azt is megállapították, hogy négy esztendeje még az országos átlag 97,7 százalékán állt a szűkebb hazánkban mért vásárlóerő, az idén csupán a 94,9 százalékán. Ugyanakkor az európai átlaghoz sikerült közelebb zárkózni az elmúlt években, ennek bizonyítéka, hogy 2019-ig egyre zárult az olló – 44,5 százalékról 48,2 százalékra sikerült közelíteni az európai átlagot –, a tavalyi év visszaesést hozott. Ebben az évben ugyanakkor visszaugrott Heves megye mutatója a 2019-es szintre. Az egy emberre jutó átlagos megyei vásárlóerő 147 euróval nőtt 2019-hez képest, forintban kifejezve 2019-hez és 2020-hoz képest is nagyjából 280 ezerrel. Két évvel ezelőtt egyébként a forint még jóval erősebb volt – tartalmazza a piackutató adatsora.

Az első tíz leggazdagabb település listáján továbbra sincs Heves megyei falu vagy város, van viszont nyolc főváros környéki. A rangsort ezúttal is Üröm vezeti, Paks feljött a második helyre, Nagykovácsi a harmadikra, Budaörs pedig a másodikról a negyedik helyre csúszott vissza. Az első három helyen élők a magyar átlag másfélszeresét költhetik. A tizedik helyre Győrújbarát tért vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!