Változóan alakult az idei év

2021.12.31. 07:00

Áremelkedés, anyaghiány befolyásolta a Heves megyei cégek életét

Beruháztak, új dolgozókat alkalmaztak a megyei vállalatok, amelyek nehézségekről és növekedésről is beszámoltak.

Tóth Balázs

A Pikopacknál nyár végére időarányosan több mint tíz százalékkal meghaladták az eredeti tervüket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Változóan alakult a Heves megyei vállalkozások, vállalatok idei éve. A tavalyi visszaesést követően a világ- és a magyar gazdaság is növekedésnek indult, ám a Covid-járvány és a piaci folyamatok is kihívás elé állították a gazdasági társaságokat. 

 

Tóth Sándortól, a Pikopack Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, a társaság vezetése ambiciózus kereskedelmi tervet állított össze erre az esztendőre. Tavasszal a Covid több mint száz dolgozójukat betegítette meg, és úgy tűnt, a célok elérése megvalósíthatatlanná válik. Partnereik igényeit csak rendkívül feszített és hatékony termeléssel, jelentős túlórával lehetett kielégíteni. Számos új berendezést helyeztek üzembe. Az új, korszerű présekkel nyár végére már az eredeti terveiket időarányosan több mint tíz százalékkal meghaladták. Felépítettek egy közel háromezer négyzetméteres gyártócsarnokot. A cégcsoport sikeres évet zárt, több mint tízszázalékos növekedést értek el az értékesítésben 2020-hoz képest. 

 

Az év során több mint 80 százalékos áremelkedés következett be az ónozott acéllemez piacán és az egyéb csomagolószerek terén, az energiaárak és a munkabérek drasztikus növekedése is nagy terhelést ró a gazdálkodásukra. A Pikopacknál bíznak abban, hogy 2022-ben, a vevőikkel egyeztetve, biztosítani tudják az eredményes működésüket. 

Az automata berendezések telepítésével lényegesen növelik a termékgyártás hatékonyságát. Így 30-40 százalékos forgalmi bővüléssel számolnak. 

 

Az autók világítóberendezéseit gyártó gyöngyösi Stanley Electric számára nem alakult fényesen az év. Mint a legtöbb autóipari beszállítót, őket is érzékenyen érintette a félvezető hiánya. A legnagyobb partnerük, a Suzuki a nyár elejétől folyamatosan kettő helyett egy műszakban tudott termelni, egy-két rövidebb leállást is kénytelen volt beiktatni. Ez közvetlenül érintette a Stanley-től rendelt lámpák mennyiségét is. Gódor Sándor, a Stanley Electric Hungary Kft. adminisztrációs igazgatója kifejtette, emiatt 15 százalékkal maradnak el az erre az üzleti évre tervezett árbevételüktől. Szintén hátrányosan érintette az eredményüket az általuk használt alapanyagok és az energia árának emelkedése. A jövő évi üzleti évük áprilistól indult, a tervezését most kezdik, az ideinél jobb eredményeket várnak. 

 

Takács Gábor, a Prospera Europe Kft. ügyvezető igazgatója szerint a 2021-es év első fele várakozáson felül sikerült a hevesi vállalkozásnak. Külföldi partnereiktől sok megbízást kaptak. Az év második felében a kihívást az alapanyag hiánya okozta. Mivel több beszállítóra támaszkodnak, és mindig szem előtt tartották a korrekt és hosszú távú partneri kapcsolatokat, így ha kis késedelemmel is, de sikerült beszerezniük, amire szükségük volt. Előreléptek a gyártástechnológiában. Az élhajlító gépeiket már külső szoftverrel programozzák, így a gépkezelőiknek sokkal egyszerűbb dolguk van. Egy kiegészítőnek köszönhetően folyamatosan hibátlan terméket tudnak gyártani az élhajlításnál. Csökkentették a beállási és a gyártásközi selejtet, s az új kollégáik is gyorsabban megtanulják a folyamatot. Örülnek, hogy nagyon ütőképes csapat alakult ki a Prosperánál, jövőre szeretnék három-négy dolgozóval bővíteni a létszámukat a nagyobb kapacitás elérése érdekében. 

 

Az Emerson decemberben nyitotta meg a kibővített egri gyáregységét, amellyel megduplázta az eddigi gyártási területét és kapacitásait, új munkahelyeket teremtve a térségben. A múlt évben 140-en csatlakoztak hozzájuk. Bővítették az egri termékkutatási és -fejlesztési képességeiket is, a mérnöki létszám 35-ről 50-re nőtt. Az Emerson megközelítőleg 4,55 milliárd forintot ruházott be a telephely bővítésébe.  Gödri István, az Emerson egri üzemeltetési és telephelyi igazgatója szerint a beruházás jelentős mérföldkő a működésük történetében. A gyártásbővítési projekt előrehaladásával párhuzamosan folyamatosan teszik közzé mérnöki, gyártási, logisztikai és egyéb nyitott pozícióikat és kezdik meg az interjúztatási folyamatokat. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!