Adózás

2022.04.26. 08:39

Fontos határidő közeleg, a NAV fontos dolgokra figyelmeztet

Közeleg május 20-a, a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallásának a határideje. Utánajártunk, mely fontosabb tudnivalókat kell szem előtt tartanunk, s milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban.

Fekete-Vadászi Erika

Nem szükséges ma már papíron bevinni az adóhivatalba az adóbevallásunkat

Forrás: HMH

Fotó: Pusztai Sándor

– Az idei esztendő már a hatodik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül elkészítette több millió ember szja-bevallási tervezetét. A folyamat valójában automatikus, a magánszemélyeknek nem kell kérniük a tervezet elkészítését, s a kedvezményekre jogosító igazolásokat sem kell beküldeniük a NAV-hoz – tájékoztatta portálunkat dr. Paskujné Pifkó Mónika, a NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának kommunikációs referense.

Ismertette, hogy azoknak a munkavállalóknak, őstermelőknek, áfa-fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak készítette el az szja-bevallási tervezetét a NAV, akikről kifizetői, munkáltatói adataik vannak. Az ügyfélkapuval nem rendelkezők március 16-áig kérhették a tervezet postázását adóazonosító jel és születési dátum megadásával. Ezeket április 30-áig tértivevényesen küldik el postán az igénylőknek. Akik elmulasztották a március 16-ai határidőt, azok május 20-áig személyesen kérhetik a NAV ügyfélszolgálatain az adóbevallási tervezetük nyomtatását.

Még ügyfélkaput nyitni sem késő, mert a regisztráció után a tervezet elektronikusan azonnal megtekinthető.

A legfontosabb dátum, amit szem előtt kell tartani, az május 20-a

Talán a legfontosabb dátum, amit szem előtt kell tartanunk, az május 20-a, ugyanis addig módosítható a bevallási tervezet vagy nyújtható be önállóan.

– Akik olyan jövedelmet szereztek, amiről a NAV-nak nincs tudomása, vagy jogosultak olyan kedvezményre, amit év közben nem érvényesítettek és ezt most egy összegben igényelnék vissza – ilyen például a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, betegségek után járó személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény –, azoknak a tervezetet módosítaniuk kell a rendelkezésükre álló igazolásaik alapján, vagy önállóan kell a bevallást elkészíteniük – emelte ki dr. Paskujné Pifkó Mónika.

Hozzátette, azoknak, akik a tervezet adataival egyetértenek és nem kell azt kiegészíteniük egyéb olyan adattal, amely az adókötelezettséget érinti, nem kell tenniük semmit. Az egyéni vállalkozókat, az áfás magánszemélyeket és a mezőgazdasági őstermelőket kivéve ugyanis a tervezetből 2022. május 20-ával automatikusan bevallás lesz.

1+1 százalékról dönthetünk

– A korábbi évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy mindössze legfeljebb minden második ember gondolja fontosnak, hogy rendelkezzen az adója 1+1 százalékáról. Pedig a NAV az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti az erről rendelkezés lehetőségét azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassák valamelyik civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot – jegyezte meg a kommunikációs referens. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!