Munka

2022.08.10. 07:37

Csökkent a regisztrált álláskeresők száma Heves megyében

Júliusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat országosan 231 ezer álláskeresőt regisztrált, ami az előző hónapok negatív rekordjához képest kismértékű emelkedés, de azért továbbra is nagyon alacsonynak számít. Egy év alatt harmincezerrel lettek kevesebben a munkakeresők.

T. B.

Változó járásonként az álláskeresők száma Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Megyénkben 10 ezer 626-an voltak hivatalosan munkanélküliek – köztük hatszázan pályakezdők –, nyolcvanhattal kevesebben, mint júniusban és 1165-tel kevesebben, mint egy esztendeje. A régióban Borsod megye romló adatai miatt többen voltak állástalanok, mint nyár elején. Hevesben négy és fél ezren legalább egy éve voltak regisztrált álláskeresők. 

Az egyes Heves megyei járások közül az előző hónaphoz és az előző év júliusához viszonyítva az Egri, a Füzesabonyi és a Hatvani járásban volt folyamatos a csökkenés, a hevesiben és a pétervásáraiban mindkét összehasonlításban kevéssel, de azért nőtt a munkanélküliek száma. A Bélapátfalvi és a Gyöngyösi járásban viszont tavalyhoz képest nagyot esett az álláskeresők létszáma, június óta kicsivel emelkedett. 

A városok közül Eger és Füzesabony rendelkezett a legjobb, 3,5–3,7 százalék közötti munkaügyi mutatókkal, de öt százalék alatt maradt a munkanélküliség Bélapátfalván, Gyöngyösön és Hatvanban is. Tíz százalék körüli volt a mérték Kiskörén és Hevesen, a többi városban 6-8 százaléknyi munkanélkülit tartottak nyilván. Az összes települést figyelembe véve a legkisebb munkanélküliség Aldebrőn volt, 2,27 százalék, a legmagasabb, ennek több mint tízszerese, 28,69 százalék Terpesen. 

A munkavállalási korú népességhez mért munkanélküliség aránya országosan 3,6 százalékos volt, a régióban 7,7 százalék, míg Heves megyében 5,7 százalék, utóbbival csak a régió másik két megyéjét és Szabolcsot előztük meg. 

Júliusban 141,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,8 százaléka álláskeresési ellátásban, 45,2 százaléka pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Megyénkben a több mint tíz és fél ezer álláskereső közül hatezren kaptak kisebb-nagyobb összegű állami támogatást, közülük csak minden negyedik volt jogosult álláskeresési járadékra. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!