Gazdaság

2022.08.02. 17:20

Hamarosan dönteniük kell a katásoknak, milyen állást, adónemet keressenek

Sokan nem tudják még, mihez kezdjenek szeptembertől, milyen állást keressenek, szerződést kössenek, vagy adónemet válasszanak, ebben próbált segíteni a megyei kamara.

Tóth Balázs

Sándorné Új Éva okleveles adószakértő ismertette a katával összefüggő főbb tudnivalókat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tájékoztató előadást rendezett a katás vállalkozóknak a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Egerben kedden. Azoknak az egyéni vállalkozóknak a körét, akik a kisvállalkozók tételes adóját választhatják, július közepén szűkítette a kormány és a parlament, s a szabályok szeptember elsejétől hatályosak.

Heves megyében tavaly év végén 14,7 ezer egyéni vállalkozó volt, ha az országos arány érvényesült szűkebb pátriánkban is, akkor 6-7 ezren katázhattak eddig. Az ő döntésükhöz adott információkat a Melyik adózási formát válasszam a KATA után? című előadásával Sándorné Új Éva okleveles adószakértő.

Ismertette a már sokszor elhangzott változásokat, hogy csak azok az egyéni vállalkozónak minősülő adózók léphetnek be az új kata hatálya alá, akik a jövőben magánszemélyeknek számláznak, csak főállásúként lehet ezt az adónemet választani, s havonta ötvenezer forint tételes adó megfizetésére van lehetőség. A régi kata mindenkinél megszűnik augusztus 31-i hatállyal, aki újra katázni szeretne, annak ezt be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A többieknek választaniuk kell például az átalányadózást, ennek nyomtatványát augusztus 15-e környékére ígérte az adóhatóság. Ahhoz, hogy valaki szeptember 1-jétől katázhasson, a nyilatkozatot szeptember 25-ig meg kell tennie, a helyi iparűzési adó esetében október 15-ig kell jeleznie ezt az önkormányzatnál. Harminc napon belül mindenkinek el kell készítenie kata-bevallását.

Aki nem jelentkezik át, automatikusan költségelszámoló egyéni vállalkozónak sorolják át, de egyébként egy éven belül mindnki újra választhatja a katás adózást, ha megfelel a feltételeknek. Egy katás vállalkozó lehet azonban akár alkalmazott is. Mint Sándorné Új Éva elmondta, érdemes megvárni a hónap végét a váltással, hiszen addig kihasználható az egész éves katázható bevétel, nem kell időarányosítani. Akinek a szerződött munkája ősszel fejeződne be, az megpróbálhatja előlegként kifizettetni a hátra lévő összeget. Aki megszünteti a vállalkozását, annak még augusztusban számláznia kell, aki marad, annak a teljesítés napja kell, hogy augusztusra essen.

Aki katásként folytatja, a számlázással kerülhet csapdába, hiszen közületnek nem adhat ilyen bizonylatot. Ha megteszi, akkor kiesik a katás körből. Neki még a munka megkezdése előtt meg kell beszélnie, hogy kinek a nevére állít ki számlát. Aki kereskedő, annak érdemes kiírnia, hogy csak magánszemélyeknek áll módjában számlát kiállítani. A tanácsadó elmondta, a kereskedelemmel foglalkozóknak érdemes állásfoglalást kérniük az adóhivataltól, hogy katázhatnak-e tovább, hiszen aki a saját maga által készített termékeket árusítja, az egyértelműen igen, de aki másoktól vásárolt árucikkeket értékesít tovább, az valószínűleg nem. Ez érinti az MLM-es értékesítőket, hiszen legyenek jutalékosok, vagy viszonteladók, váltaniuk kell, az első esetben leginkább átalányadózásra. Képlékeny a helyzet azok esetében is, akik az őstermelőként előállított termékeket értékesítik a saját boltjukban. Az adószámos magánszemélyeknek továbbra is adhatnak számlát a katás vállalkozók.

Az adótanácsadó szerint a költségelszámolás sokaknak rossz megoldás és az átalányadózás a kedvezőbb választás. Figyelni kell a tevékenységi köröket, mert ezek meghatározzák a költségátalányt, ez 40-80 százalék között lesz, s mindig a legalacsonyabb kulcsú tevékenységet kell figyelembe venni. Az átalányadózás nagyobb adminisztrációval jár és már októberben be kell nyújtani a negyedéves bevallást a szeptemberi hónap miatt. Aki családi adókedvezményt vesz igénybe, annak havonta kell adminisztrálnia. A könyvelőknek több munkájuk lesz, a vállalkozóknak nagyobb adminisztrációs költségük.

Megoldást nyújthat egyeseknek a megbízási szerződés, illetve néhány körben – művészet, sport, média – az ekho-s adózás, utóbbi esetén a minimálbér után mindenképp meg kell fizetni a közterheket, a jövedelem többi része adózik a 15 százalékos ekho-val.

Szóba kerültek az egészségügyi dolgozók, akiknek például az egészségpénztárak miatt lehetnek problémái, bár az adótanácsadó szerint egy ilyen pénztár nem minősül kifizetőnek, hiszen a magánszemély megtakarítását utalja át. A futárok helyzetére megoldás lehet, ha a kiszállítást és az étel árát különválasztják, a futár pedig kézi nyugtát ad a megrendelőnek, de utóbbi ne legyen cég.

Voltak kérdések és válaszok is, így elhangzott, hogy a támogatások, állami, uniós, amelyek például járuléktámogatások, vagy fejlesztési pénzek nem minősülnek olyan bevételnek, amelyek miatt az egyébként magánszemélyeket kiszolgáló katás vállalkozóknak váltaniuk kellene. Egy TB-s fogorvos nem maradhat katás, mert a TB kifizetőhelynek minősül. Az az orvos, akinek van kft.-je, amelyben ügyvezető és az igazgatói tevékenységét heti 35 órában végzi, maradhat katás vállalkozó. A szőlőtermesztő és borkészítő kihasználhatja az őstermelői és átalányadózói lehetőséget, de ha cégnek értékesíti a termést, akkor nem katázhat. Aki fotorealisztikus 3D vizualizációt készít, annak úgy érdemes tevékenységi kört választania, hogy a kedvezőbb költségátalányba kerüljön. Aki már a szeptemberi változásra készül, s augusztusi számlázással vásárol ehhez eszközt, az költségként elszámolhatja majd, de ezt érdemes megjegyezni a főkönyvben.

Az iratokat meg kell őrizni öt évig, s ügyelni kell az éves bevételi határokra.

A kérdezési lehetőséggel egybekötött előadást Gyöngyösön augusztus 4-én 9 órától a kamara Katona József utcai irodájában, Hatvanban augusztus 4-én délután fél kettőtől az Oktat60 Kft.-nél is megtartják.

A betéti társaságoknál is mozgás lesz - Sándorné Új Éva szót ejtett a katás betéti társaságokról is, egy 5-6 millió forintos árbevételű bt.-nek szerinte nem éri meg kft.-vé alakulnia, hiszen jelentős tőke- és könyvelési vonzata van. Vagy a kivát, vagy a társasági adót érdemes választani, esetleg egyéni vállalkozóként kell folytatni a tevékenységet. Azok a betéti társasági tagok, akiknek van főállásuk, megbeszélhetik munkáltatójukkal, hogy 35 órás munkaviszonyban folytatnák tevékenységüket, s akkor főállásban katázhatnak tovább, ha a tevékenységüknek az megfelelő. A betéti társaságba érdemes lehet bevonni nyugdíjas hozzátartozót, aki választhatja a kivás adózást, így járulékalapja nulla forint lesz, ha pedig pénzt vesz ki a társaságból, az 15 százalékos személyi jövedelemadóval adózik. A megszűnő bt-knek még előtte át kell térniük a társasági adózási formára, míg a megmaradóknak lesz egy csomó számviteli feladatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!