Önkormányzat

2022.08.29. 19:56

Megdrágult a gyermekétkeztetés képviselő-testületi döntéssel Gyöngyösön

Kiegészítésekkel fogadta el a mátraaljai város önkormányzata a díjemelést.

Sz. Sz. I.

A gyöngyösi testület kiegészítéseket fűzött a díjemeléshez

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Egyhangú szavazással elfogadta a képviselő-testület a gyermekétkeztetéssel kapcsolatos koncessziós szerződés módosítását a hétfői rendkívüli ülésén. A döntéssel megemelkedett a gyermekek napközbeni ellátását biztosító étkeztetés intézményi térítési díja. Ennek értelmében szeptember elsejétől az önkormányzat által az óvodások, az általános- és középiskolások részére biztosított közétkeztetési árak, a szolgáltató Mátra Party Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. javaslatának megfelelően, a normál étkeztetések esetében csaknem húsz százalékkal, a speciális, mint például a diétás étkeztetések esetében pedig harminc százalékkal emelkednek. A grémium a díjemelésből adódó, 2022-ben jelentkező kiadások fedezetét, legfeljebb az előzetesen becsült 16 millió 899 ezer forint plusz áfa összegben az önkormányzat idei költségvetése általános tartaléka terhére biztosítja. A testület a díjemelések fedezetének biztosítására a 2023-tól kezdődően kötelezettséget vállal.

A koncessziós szerződés módosítását az előterjesztéshez képest három, egyhangú voksolással megszavazott kiegészítéssel fogadták el a képviselők. A grémium úgy határozott, hogy a szolgáltató Mátra Party Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. az önkormányzat októberi ülésén számoljon be az díj emelkedésével és beszedésével kapcsolatos szeptemberi tapasztalatairól. Döntés született arról is, hogy elsősorban az önkormányzat pénzügyi- és a szociális bizottságai dolgozzanak ki egy olyan vizsgálati szempontrendszert, amelynek a segítségével a szolgáltatónál lefolytatott célellenőrzés révén csökkenthetők az étkezési költségek. 

Mint a testület hangsúlyozta, a vizsgálat célja az, hogy adott esetben megtakarítás legyen elérhető az ételrendelésre használt internetes felület optimalizálásával, az ételek nyersanyagárainak, valamint az ingyen, illetve kedvezményes áron étkező gyermekek számának pontosításával. Harmadik kiegészítésként a képviselő-testület felkérte a grémium bizottságait, hogy tekintsék át, hogyan lehetne a gyermekétkeztetésre plusz pénzt átcsoportosítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!