Szüret

2022.09.30. 18:20

Kevesebb a szőlő, nehéz az évjárat, a Mátrai Borvidéken leszüretelték a termést a gazdák

Az elmúlt héten befejeződött a szüret a Mátrai Borvidéken. A borvidék hegyközségi tanácsának elnöke arról tájékoztatta portálunkat, hogy mindössze egy-két szőlőfajtából van még kint a tőkéken, de elenyésző mennyiségben.

S. S.

Illusztráció

Forrás: Szalay Károly/Kisalföld

Kovács Zita, a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kérdésünkre elmondta: az időjárás előrejelzések ismeretében, még az esőzések beállta előtt végeztek a szürettel a gazdák. 

– Aki élt és mozgott, szedte – fogalmazott tömören a szakember, aki a termés mennyiségéről pontos adatokat még nem tudott mondani, hiszen még csak ezután érkeznek be hozzájuk a jelentések. Becslések azonban vannak, s ezek 10-15 százalékos terméshiányt prognosztizálnak.

A minőséget firtató érdeklődésünket a hegyközségi elnök úgy kommentálta, hogy ez nehéz kérdés. Mindenképpen egy "nehéz évjáratról" beszélhetünk. Az aszály következtében más most a szőlő, ami kifejezetten próbára teszi a borászok szaktudását. Rákérdeztünk a felvásárlási árakra is, és Kovács Zita szerint a 10 százalékos árnövekedés elenyészőnek mondható.

– Most, hogy túl vagyunk a betakarításon, mindenki szusszan egy kicsit, s jó egy hónap múlva kezdődnek az őszi talajmunkák, majd időjárástól függően a metszés – mondta kérdésünkre a hegyközségi tanácselnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!