Munkaerőpiac

2022.12.14. 07:00

Sok fiatal nyolc általánossal vagy kevesebbel keres állást megyénkben is

Csökken a munkanélküliek és a munkavállaló korú lakosság száma Heves megyében. Ez olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat november végi mutatói sorában. Hevesben félezer fiatal számított pályakezdő munkanélkülinek.

Tóth Balázs

Az állásinterjún többnyire jól szerepelnek a felkészült jelentkezők, de némelyeknek nagy feszültséggel jár

Forrás: Shutterstock

November végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 233,6 ezer álláskereső szerepelt, ami a nyári hónapok negatív rekordjához képest kismértékű emelkedést jelent, de továbbra is nagyon alacsony. Az előző év azonos időszakának adatához viszonyítva a mostani szám 8,6 ezerrel kevesebb. 

A munkanélküliek közül csaknem százezren legfeljebb általános iskolát végeztek. 

Heves megyében novemberben, októberhez képest, százhatvannal csökkent az álláskeresők létszáma, tízezer négyszázan voltak, ez közel nyolcszázzal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál. 
Míg országosan 137,3 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, addig Heves megyében hatezer-háromszázan kaptak kisebb-nagyobb összeget, a három hónapig járó álláskeresési járadékot alig ezernégyszáz embernek folyósították. 

Az NFSZ kimutatása szerint hazánkban 14 ezer 300 fiatal volt pályakezdő munkanélküli, közülük egyébként félezer volt a Heves megyei illetőségű. Az országos statisztika azt tanúsítja, hogy tízből négy pályakezdő álláskereső nyolc, vagy kevesebb osztállyal rendelkezett. 

Tizedével csökkent a tartós, azaz egy éven túli ideig nyilvántartott munkanélküliek száma, de az összes álláskereső több mint harmadát ők adták, nyolcvanötezren voltak. Megyénkben magasabb volt az arányuk, hiszen négyezer-háromszáz álláskereső több mint tizenkét hónapon át nem tudott elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Igaz, a tartós munkanélküliek száma négyszázzal esett vissza Hevesben is, ez megfelel az országos csökkenő tendencia mértékének. A visszaesést nem csak az segíthette elő, ha az elmúlt egy évben volt legalább egy napig bejelentett munkájuk. Az is lehetséges, hogy kikerültek a nyilvántartásból, például azért, mert elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt. 

A munkavállaló korú népesség az elmúlt egy esztendőben kétezer-háromszázzal csökkent. 

Heves megyében egy, a hevesi kivételével, minden járásban csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt hónapban, az adatok arról árulkodnak, hogy a legtöbben Hatvan környékén helyezkedtek el, vagy kerültek ki más módon a nyilvántartottak közül. 
Az egyes városok közül Füzesabony, Eger és Gyöngyös van a legkedvezőbb helyzetben, négy százalék alatti munkanélküli mutatókkal rendelkeznek. A legmagasabb az álláskeresők aránya Kiskörén, illetve Hevesen. 

Az is olvasható, hogy az összes megyei település közül Gyöngyöshalász, Nagyréde, Aldebrő és Andornaktálya voltak a legjobbak három százalék alatti munkanélküliséggel, míg a legmagasabb mutatója Tarnazsadánynak, Tarnalelesznek és Terpesnek volt, 21–28 százalékos volt az állástalanok aránya. A megyei átlag 5,6 százalék volt, a régiós 7,8 százalék, az országos pedig 3,7 százalék. 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!