Vásárlás

2022.12.30. 09:01

Több mint 40 milliárd forintot hagytak a Heves megyeiek a boltok kasszáiban októberben

A korábbi növekedési ütem októberre megtört, élelmiszerből már kevesebb fogyott, üzemanyagból több.

T. B.

Októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a KSH szerint. Az országos adatok alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben – ami a forgalom majdnem ötödét adja – ellenben 19,7 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Főként élelmiszerből fogyott kevesebb, mert a forgalom háromnegyedéért felelős vegyes üzletek értékesítése 7,2 százalékkal csökkent, ellenben az ital- és dohányboltoké csupán 0,9 százalékkal esett vissza.

Nőtt a használtcikk üzletek forgalma, és iparcikkekből is több fogyott, bútorból, ruhából, könyvből, számítástechnikai cikkekből, gyógyszerekből és illatszerekből kevesebbet vásároltak az emberek, sőt, az interneten is kevesebbet rendeltek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el.

Megyénkben több mint negyven milliárd forintot hagytak a lakosok a boltok kasszáiban, az üzletek forgalma két és fél százalékkal emelkedett tavaly októberhez képest. Az infláció növekedésével és az év eleji plusz pénzek fogyásával párhuzamosan egyre csökken a fogyasztási kedv Heves megyében. A januári 5,8 százalékos emelkedést követően február és május között 13-20 százalékos volumen emelkedést tapasztaltak a kereskedők, aztán visszaállt a korábbi 5-6 százalékos növekedési trend, amely egészen szeptemberig tartott, majd októberben nagyot fékezett a vásárlás. A korábbi ütemet csak a nyugat-magyarországi megyék tartják, a legtöbb megyében egy százalék alatti a forgalom-növekedés az országban.

Idén az első tíz hónapban a kiskereskedelem forgalmának volumene hét százalékkal növekedett a KSH szerint országos összesítésben, főként az iparcikkek és az üzemanyag iránt volt igény, élelmiszerből már kevesebb fogyott, mint tavaly, az élelmiszer-termékek árának inflációja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium adatai alapján is jóval meghaladja a negyven százalékot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!