Villamosenergia

2023.01.31. 08:30

Jelentős felújításokat tervez idén a Mátrai Erőmű, heteken belül újraindulhat az ötös blokk is

Idén jelentős felújításokat, karbantartásokat terveznek.

M. H.

Az MVM Mátra Energia Zrt. lignit tüzelésű blokkjai már több mint 50 éve részei a hazai villamosenergia-rendszernek, jelenleg is a termelési tervnek megfelelően üzemelnek – közölték közleményben honlapjukon. A létesítményben idén jelentős felújításokat terveznek.

2022 végén és 2023 elején visszaestek a villamos energia igények és piaci árak, ezzel szűkült a Mátrai Erőmű termelési lehetősége is. Érdemi felfutás a műszaki feltételek, a fogyasztás és árak alakulásának függvényében tavasszal várható.

Tavaly novemberben a III. és az V. blokk generátoránál előre nem látható meghibásodás következett be. Az erőmű tartalék generátorát a III. blokkhoz építették be, amely a javítási munkálatok elvégzése után 2022. december 20-án sikeresen újraindult. Jelenleg a III-IV. blokk üzemel, az V. blokk újraindítása a folyamatban lévő javítást követően, heteken belül megtörténhet. A 100 megawattos II. blokk és a 30 megawattos gázturbinák úgynevezett hideg tartalékban állnak a magyar villamosenergia-rendszer rendelkezésére.

A Mátrai Erőmű 2023-ban az előírt karbantartáson túl jelentős felújításokat tervez a IV-V. blokkon, ezzel is a magyar fogyasztók biztonságos áramellátását szolgálva.  

Tavaly szeptemberben is volt egy kisebb leállás. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!