Kilátások

2023.01.31. 11:30

Lassuló inflációra számít az iparkamara elnöke, és örömteli szerinte a magas foglalkoztatottság

A távol-keletiek beruházásaira jobban oda kell figyelni dr. Parragh László szerint, aki kicsi gazdasági növekedést és csökkenő inflációt vár idén.

Tóth Balázs

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is előadást tartott a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, majd interjút is adott lapunknak. Szerinte pozitívabbak a magyar gazdaság kilátásai, mint amilyet tavaly ősszel vagy év végén előre vetítettek a folyamatok, amikkel szembesültünk. Az orosz-ukrán konfliktusra ráhatása szerinte az országnak nincs, az erőteljes kockázati tényező marad.

- Ugyanakkor erősen hiszek abban, hogy a gazdasági növekedés mutatója pozitív tartományban marad. Nyilván visszaesik, nem lesz öt százalék, de nem lesz nulla vagy az alatti. A másik oldalon örömteli hír, hogy a szezonalitást nézve tulajdonképp a rendszerváltás óta a legnagyobb foglalkoztatás van. A munkaerőpiacon nagy átrendeződés volt, de nem történt nagy elbocsátás, nem nőtt a munkanélküliek száma. Az exportpiacaink kockázatosak, azokat nem látjuk egyértelműen. A német gazdaságtól nagyon függünk, akinek kiszállítunk Ausztriába, Szlovákiába azok is Németországba viszik tovább. Nem közömbös tehát, hogy a német növekedés hogyan alakul, optimistább híreket hallunk – emelte ki dr. Parragh László.

Az elnök szerint az ország beruházási mutatói jól alakulnak még úgy is, hogy az állam satuféket nyomott. Nem gondolja, hogy az uniós források túl gyorsan fognak megérkezni a központi költségvetésbe. Dr. Parragh László az inflációban intenzív lassulást vár, de nem lesz defláció.

- Látszik az is, hogy a cégek, illetve a lakosság korábbi pánikreakciói, amelyek nyár végén, ősszel voltak az energiaár és az infláció miatt, mostanra alkalmazkodási szakaszba léptek. Mindenki keresi a megoldást, próbál a kihívásokkal megbirkózni, hellyel-közzel megy – mondta dr. Parragh László.

A kamarai elnök szerint az inflációval kapcsolatban a jegybank súlyos hibát követett el akkor, amikor a covid alatt nem vette figyelembe azt, hogy az inflációs jelek ott voltak a piacon. A nyersanyagárakon, energiaárakon is lehetett érzékelni, ám azért nem látszott a közérzetben, a lakosságnál, mert kereslet visszaesés volt. A covid otthon tartotta az embereket, csökkent a fogyasztás, emiatt a termelés is. Ahogyan a vírus elment, megjelent a piacon az elmaradt fogyasztás, ez pedig meglódította az inflációt. Ezt szerinte lehetett előre látni, mondták is.

Dr. Parragh László a megyei gazdasági évnyitón beszélt arról is, hogy nagyobb deviza tartalékot kellett volna felhalmozni, de hazai forrásból finanszírozták az államadósságot. Emellett annak a kockázatára is fölhívta a figyelmet, hogy most távol-keleti befektetők érkeznek. Erről bővebben később elárulta, Magyarország a földrajzi adottságai miatt rászorul a működő tőkére, csak tudásunk, és szakképzett munkaerőnk van, amit el tudunk adni.

- A gazdaságunk rendkívül kitett a világgazdasági folyamatoknak, a térségben majdnem a legjobban. Ezt úgy tudjuk ellentételezni, hogy minél több beruházást próbálunk idevonzani, ez jól működött 2010-2013 környékén, amikor alapvetően európaiakat hoztunk. Most az európai, amerikai befektetések visszaestek, megjelentek a távol-keletiek. Ezekkel semmi baj nincs, csak azt kell látni, hogy az ottani gondolkodás, kultúra egész más. Egy kínai esetében - ne értsenek félre a kínaiak, a Selyemút Kamara európai alelnöke vagyok – a környezetvédelem, a munkavédelem, a jogszabálykövetés másként jelenik meg, mint egy német számára. Ezt tárgyaláskor, a beruházás menedzselésekor tudomásul kell venni és figyelni kell. Az önkormányzatnak és a kormányzati szerveknek, amelyek az engedélyeket kiadják, tudniuk kell erről – mondta dr. Parragh László.

Arra a kérdésre, helyesnek tartja-e, hogy energia-intenzív és nagy vízigényű iparágakat telepítenek (gondolva itt az akkumulátor gyárakra), azt válaszolta, hogy igen. Szerinte vízben gazdag ország vagyunk, az másik összefüggés, s figyelni kell arra, hogy kellő szabályozottság legyen. Avatkozzanak be a folyamatba, az állam lépjen föl az erejével, hogy a természet kizsákmányolása ne történhessen meg. Ha ez egy felmérés mentén történik, előre tervezés mentén, rendjén való a fejlesztés, akkor van baj, ha a beruházó nem tartja be a szabályokat.

Az oktatásban kedvezőtlen folyamatok zajlanak, megkérdeztük, ebben kellene lépnie-e a kormánynak, vagy a kamarának. Az elnök szerint az oktatás örökzöld téma, mindenki ért hozzá, mint a focihoz. Szerinte nem szabad elfelejteni, hogy kevesebb gyerek születik, s a szülők fehér galléros foglalkozást szeretnének a gyerekeiknek.

- Kevesen érzékelik, hogy a fizikai munka másként működik, mint 20-30 éve. Sikerült fordítani a folyamaton, a szakképzésben többen tanulnak, mint gimnáziumban, ez nyugat- európai tendencia is. Ausztriában először szakmát szereznek a fiatalok, utána mennek egyetemre. Jó pályán vagyunk, folyamatosan reformok vannak, nem lehet statikus a rendszer, a munkaerőpiachoz igazodni kell. Mindig változik, miből van hiány, új szakmák jönnek, régiek esnek ki – hangsúlyozta dr. Parragh László.

A kamarai elnök az előadásában felhívta a figyelmet az informatikai és a nyelvi tudásra. Ezen a területen is egyre nagyobb a tanárhiány, erről az a véleménye, nagy az elszívás, főként az informatikában. Már nem kell külföldre menni hozzá, itthon is elvégzik a feladatot az informatikusok. Dr. Parragh László szerint sok alágazat van, amiben élvonalbeli az ország, például a mozifilm effektek jelentős része itt készül, ebben tehetségesek a magyar informatikusok. Olyan mértékű az igénynövekedés, hogy azt a képzés nehezen tudja követni, ez pedig jó néhány évig kísérni fog bennünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!