Adósság

2023.03.26. 15:31

Csaknem megduplázták tartozásaikat a Heves megyei intézmények

Tizenhat Heves vármegyei székhelyű állami intézmény számolt be lejárt tartozásról februárban.

T. B.

Az Albert Schweitzer Kórház- Rendelőintézet is sok adósságot halmozott fel

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege február végén 70,1 milliárd forint volt, közölte a Magyar Államkincstár. Ez 26 milliárd forinttal több, mint január végén volt. Az adósságból 33,8 milliárd forinttal részesedtek az egészségügyi intézmények, akik ezt az összeget a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben halmozták föl. Februárban az adatszolgáltatásra kötelezett 572 intézmény közül 361-nek volt adóssága, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 136 intézmény rendelkezett.

Heves megyében a most listára került tizenhat intézmény januárban még csak 498 millió forinttal tartozott, ezt csaknem megduplázták négy hét alatt, az adósságállományuk 940 millió forintra ugrott. A legkisebb lejárt tartozása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak, a gyermekvédelmi intézménynek, az Egri Tankerületnek és a Heves Megyei Szakképzési Centrumnak volt, legfeljebb egymillió forint. Jócskán növelték tartozásaikat a szociális intézmények, 70-ről 145 millióra, a Hatvani Tankerületi központ (23-ról 131 millióra), illetve a kórházak: a Bugát Pál Kórház adóssága 70-ről 119 millióra, a Mátrai Gyógyintézeté 45-ről 58 millióra, az Albert Schweitzer Kórházé 197-ről 299 millió forintra nőtt. A megyei rendőrség 89, a katasztrófavédelem 31 millió forinttal adós, előbbi 50, utóbbi 30 milliós ki nem fizetett számlával rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!