Agrárügy

2023.04.16. 15:25

Kétszáz hektáron jelentettek eddig fagykárt Hevesben

A barack nagy részét elvitte a fagy, de a cseresznye, meggy, szilva termés egy része is oda lett.

T. B.

Szűkebb hazánkban is nagy károkat okozott a fagy Illusztráció

Forrás: Mészáros János/Új Néplap

Az utóbbi hetek fagyos éjszakái a virágzó csonthéjasokban tettek nagy kárt: elfagyott a kajszi- és az őszibarack nagy része, de a cseresznye, meggy, szilva ültetvények egy része is, közölte a Heves Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya.

A Heves Vármegyei Kormányhivatalhoz eddig a megye területéről 27 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett be 91 parcella vonatkozásában (2 belvízzel, valamint 89 fagykárral érintett parcella), közel 210 hektár területnagysággal. Mivel a kárbejelentéseket a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni az erre a célra kialakított elektronikus bejelentő felületen, az Agrárügyi Főosztály a tavaszi fagy kapcsán további bejelentésekre számít.

Húsvét előtt az Agrárminisztérium már országszerte 400 hektárt érintő fagykárról számolt be, ebben nem voltak benne az április eleji hidegek miatt történt káresemények.

Az agrártárca arra is felhívta a figyelmet, a kárenyhítő juttatások mértékének megállapításában fontos szerepe van a mezőgazdasági biztosítások meglétének. Idén változtatás volt, a kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál csak az a mezőgazdasági biztosítás fogadható el, amelyet már az első káresemény bekövetkezése előtt megkötöttek. Ezért javasolják mindenkinek, hogy időben kösse meg a szükséges növénybiztosítását, amelynek díjához az állam jelentős mértékű támogatást nyújt.

A tavaszi fagykárral érintett gazdálkodók figyelmét felhívták arra, hogy mindenképpen érdemes az elektronikus kárbejelentést megtenni az agrárkár-megállapító szerv (kormányhivatal) részére annak érdekében, hogy – az egyéb támogatási feltétel teljesülése esetén – a termelői károk a későbbiekben kompenzálhatóak legyenek. A kárenyhítő juttatás iránti jogosultság érdekében már a kárbejelentéskor körültekintően kell eljárni a mezőgazdasági termelőnek. Tavaszi fagynak a kockázatviselés helyén a tavaszi időszakban a talajszinttől számított kettő méter magasságban mért mínusz 2 Celsius fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet számít. A termőre fordult és szakszerűen művelt gyümölcsösöknél a kárbejelentést alapesetben a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül, de legkésőbb a jogszabályban megállapított, tárgyév május 31-ei véghatáridőig szükséges megtenni.

A kárbejelentést elektronikusan ezen az oldalon lehet megtenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!