Szemle

2023.05.31. 14:38

Enyhítené a gázfüggőséget az Evatnál, külföldiek is tanácsot adnak a gáz kiváltásához + videó

Európai szakemberekkel is megvizsgáltatják, hogyan valósítható meg az egri távhő megújuló energiára való átállítása.

Tóth Balázs

Nemzetközi delegáció látogatott az egri fűtőműbe

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tavalyi energiaválság arra ösztönözte az Evat Zrt. igazgatótanácsát, hogy feltérképezze azokat a lehetőségeket, amelyekkel a távhőszolgáltatás egyoldalú gázfüggőségét enyhíteni lehet. Ennek érdekében megbízta a Reál-Energo Kft-t, hogy vizsgálja meg a megújuló energiákra történő átállás lehetőségeit az egri fűtőműben. Ez a tanulmány elkészült, és be is mutatták azt márciusban. Ezután azonban még nemzetközi tanácsot is kért az egri társaság, hogy átnézzék a terveket és megtalálják a megfelelő finanszírozást. Kedden és szerdán nemzetközi szakértői delegáció érkezett az Evathoz, hogy ismerkedjenek a lehetőségekkel, tervekkel.

- Érzékeny téma, amikor a gáz alapú termelt távhő kiváltásán dolgozik a társaság, minden olyan szakértői véleményre, minőségbiztosításra szükség van, ami megalapozhatja, megerősítheti a gondolatokat, új irányokat adhat a fejlesztésnek. Az Európai Bizottságnak és az Európai Beruházási Banknak létezik egy kezdeményezése, hogy szakértőket delegál, hogy még tervezési fázisban segítsék a projekteket, hogy azok a legjobbak legyenek. Amikor az Evat megbízta a Reál-Energo Kft-t, hogy készítsen tanulmányt, akkor nagyon erős hazai és egri tapasztalatokkal rendelkező céget bízott meg. Az ő anyaguk nagyon jó, de ki akarunk tekinteni szélesebb körbe, hogy nemzetközi szakemberek mit szólnak ehhez. Ez nagy biztosíték lehet rá, hogy jó az elképzelés, vagy segíthet, hogy milyen irányban kell pontosítani – mondta File Sándor, az Evat igazgatóságának elnöke.

Hozzátette, nagy segítség volt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és az ott működő szénrégió bizottság, ami foglalkozik azzal hogy elősegítse a dekarbonizációt. Az ott működő titkárság felhívta a figyelmet a pályázatra, amikor pont olyan fejlesztési szakaszban vannak, hogy van tanulmány, amit érdemes nemzetközi szinten is megmérettetni. Ez az EBB segítség térítésmentes, a szakembereik vizsgálják az elképzelések hitelességét, életképességét. Arra törekszenek, hogy megmutassák a körülményeket, kapacitásokat, ezek alapján meg tudják majd ítélni a projektet.

20230530 - Nemzetközi delegáció látogatott a Malomárok utcai Fűtőműbe - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
A megújuló energiára való átállás volt a téma
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szűcs Tamás, az Evat Zrt. vezérigazgatója kifejtette, a Target projekt keretében kapják a segítséget, az ide érkezett szakemberek felmérik az Eger-környéki alternatív energiaforrások felhasználását. Több éves szakmai gyakorlatuk van az uniós projektekben több országban vettek részt hasonló energia korszerűsítési projektekben. A tudásuk hasznos lehet számunkra, alapot adhat az egri beruházáshoz.

- Részt vesznek a lokális energiaközösségek kidolgozásában, a gázt kiváltó energetikai korszerűsítési projektben, s a tervek szerint olyan európai uniós források feltérképezésében, ami a megvalósításban lehet segítség. Minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni, a műszaki, technológiai megvalósítás folyamatában vagyunk, ha ez kész, akkor a pénzügyit vesszük górcső alá – mondta Szűcs Tamás.

Šarūnas Bruzgė, a delegáció vezetője, az EBB közgazdásza kifejtette, a Target technikai segítségnyújtási instrumentumon keresztül érkeztek. A szolgáltatás célja, hogy támogassa a szénrégiók dekarbonizációs projektjeinek előkészítését, így például az Evat fűtőművének átállítását. Az ilyen esetekben kezdésként helyszíni látogatást tesznek, megismerik a szereplőket, felteszik a kérdéseket, hogy képbe kerüljenek. Az első benyomásaik pozitívak, voltak kérdéseik. Jelenleg stratégiai döntéseket kell hozni arra vonatkozóan, milyen technológiát alkalmazzanak. Úgy tűnik, a biomassza lesz a legkedvezőbb. Utána felvázolják a projekt fázisait, azt követően részletesen kidolgozzák azokat. Eset- és megvalósíthatósági tanulmány készül, elemzéseket készítenek. Több hasonló munkában részt vettek már, nincs egyértelmű válasz, mivel lehet a legjobban kiváltani a gázt, nincs univerzális megoldás. Az adottságokhoz kell igazítani a legjobb technológiát. A következő időszakban megtudják, milyen érvek támasztják alá a biomassza használatát.

A találkozón minden lehetséges megoldást fölvázoltak, és az azokat ismerő szakemberek is elmondták, milyen érvek szólnak azok mellett, illetve ellen. Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója is tartott előadást és válaszolt kérdésekre.

20230530 - Nemzetközi delegáció látogatott a Malomárok utcai Fűtőműbe - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
A gázról a megújuló energiákra való áttérés kulcsfontosságú
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- A tanácskozás célja, hogy a legjobb döntés szülessen. Az eddigi előtervek eredménye az erdőkből kitermelhető tűzifa felé hajlik, az EBB tanácsadói az erdőgazdálkodás fenntarthatóságáról, a hosszú távú minőségi fenntartásról kérdeztek. Akkor járunk el helyesen, ha legszélesebb körben nézzük meg az alternatívákat, összehasonlítjuk azokat, és azt választjuk, ami a legtöbb szempont szerint teljesíti a társadalmi, szakmai, technológiai elvárásokat is. Ha kiderül, van jobb a biomasszánál, nem leszek csalódott, egy környezetért felelősséget vállaló ember nem mondhat ilyet. Az eddigi információk alapján nem látom, hogy a megújulók közül más versengeni tudna a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fával Egerben. Az ökológiai, kulturális, humán tényezőt is kell vizsgálni, a tanácskozás azt célozza, hogy több szemszögből vizsgáljuk meg a lehetőségeket. Minden kérdés, amivel eddig nem találkoztunk, tágítja a nézőpontunkat, rávilágít olyan dolgokra, amit esetleg tervezéskor nem vettünk figyelembe – hangsúlyozta Dobre-Kecsmár Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!