Megújuló energia

2023.05.23. 06:55

Naperőművet épít a Máltai Szeretetszolgálat Gyöngyösorosziban

A napelemekkel termelt áramot eladnák, a befolyó bevételből szegény családok elektromos fűtését támogatnák.

Tóth Balázs

Egy rendelettervezet került föl a kormány weboldalára, amelyben kiemelt beruházássá nyilvánítanák fotovoltaikus kiserőművek építését. Az indoklás szerint az intézkedés célja Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Eszköze C FETE komponens keretében megvalósuló energetikai projekt első, Európai Unió felé vállalt mérföldkövének (2023 végéig 12 500 kWp megújuló energiakapacitás létrehozása) sikeres elérése. Ennek érdekében a beazonosított területeken megvalósuló beruházások kiemeltté nyilvánítása szükséges.

Kiderül a tervezetből, hogy a kiemelést a Felzárkózó Települések Program keretében tervezett energetikai projektek megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozna. Ezek közé tartozna egy Gyöngyösorosziban létesülő naperőmű is, de megyénkhez közel az ózdi térségben is lennének ilyenek Járdánházán, Arlón és Hangonyban.

A rendelet szerint a termelőkapacitás legalább 20 évre a Felzárkózó Települések Programot végrehajtó szervezetek tulajdonába kerül. Az új erőművek által termelt nettó bevételt az energiaszegénység által sújtott háztartásoknak, különösen a három év alatti gyermeket nevelő családoknak nyújtott különböző természetbeni szociális juttatások – például a legalább egy elektromos fűtéssel fűtött helyiség – finanszírozására kell felhasználni. A terv azt is rögzíti, hogy a családokat nyílt pályázat útján kell kiválasztani. 2025-ben egy második ütemet is szeretnének, hasonló mértékűt, mint az első, további 2500 család segítésére.

Kiderül az is, hogy a program a Magyar Máltai Szeretetszolgálaté, s a hatásvizsgálati lap arról ír, a fotovoltaikus erőművekkel a támogatott családok energiakitettsége csökken, az érintett családokban élő gyermekek egészségesen fűtött háztartásokban nőnek fel. A támogatott családok ingatlanjainak elektrifikációja, valamint, mivel a fűtésre fordított primer energia megújuló energiából származik, a program is hozzájárul a dekarbonizációs törekvésekhez. A településeken csökken a szállópor-koncentráció, valamint a mérges gázok levegőbe kerülése, így csökken az ott lakók jellemzően légúti megbetegedése. A program keretében kialakított, egészségesen fűtött szobák csökkentik a megbetegedések kockázatát. A beruházásnak köszönhetően létrejövő naperőművek által megtermelt energia eladásából származó bevételek pályázati úton a felzárkózó településeken élők fűtésének támogatását szolgálják majd, előrefizetős mérőórák igénybevételével. A HET-ben tett első mérföldkő elérésekor létrejövő 12 500 kWp energiakapacitás legalább 2500 család fűtéstámogatását fogja tudni szolgálni.

A Máltai az európai uniós Helyreállítási és ellenállóképességi tervből kapna forrásokat a megvalósításra, a Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás című pályázatukat még tavaly áprilisban ítélték nyertesnek. A beruházást akkor 13 milliárd forintra becsülték, amihez 10,3 milliárdot kapnának az uniós segítségből. A közbeszerzést idén márciusban írták ki, 52 kiserőművet akarnak országszerte létrehozni, jellemzően 500 kilowatt körülieket.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!