Napelemboom

2023.07.31. 13:35

Berobbant a napelem rendszerek építése Eger és Hatvan környékén

A napelemes háztartási méretű kiserőművek telepítése az idén kifejezetten nagy lendületet vett. Ez derül ki a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalnak a 2023-as esztendő első negyedév végi részletes statisztikájából. Legnagyobb a növekedés az MVM ÉMÁSZ elosztói körzetében. Járási szintekre bontva az adatokat Egert és Hatvant is szinte minden mutatóban az első három között találjuk. Csak Aszód és környékének jobbak egy kicsivel a mutatói.

Sike Sándor

Országos szinten a beépített kapacitások mérete és darabszáma, az első negyedév végére 193 ezer közelébe ugrott, ami 21 ezres növekedést jelent a 2022-es esztendő végéhez képest. A legnagyobb tételt mindebből a lakossági darabszám közel 20 ezres növekedése teszi ki, amellyel már 167 ezerre emelkedett a lakossági rendszerek száma.

A MEKH által közzétett adatokat elemezve az látható, hogy a háztartási méretű (HMKE) napelemek együttes beépített kapacitása 200 megawattos növekedéssel megközelítette az 1700 MW-ot, amiből a lakossági HMKE-k – az egyik leendő Paks II. blokk kapacitásával megegyező – 1200 megawattnyit tesznek ki. 

Az kifejezetten örvendetes, hogy a vármegyénket is ellátó MVM ÉMÁSZ területén nőtt a legnagyobb arányban a HMKE-k darabszáma, illetve beépített kapacitása is mind az idei első negyedévben 2021 képest, mind pedig 2019 végéhez képest. Ezen belül pedig az egri, a hatvani és aszódi járások végeztek a különféle statisztikák élén.

 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!