Fogynak

2023.07.28. 06:55

Tájkép KATA után: kevesebb társas, több az önálló vállalkozás Hevesben

Végelszámolások és felszámolások miatt fogynak a cégek.

Tóth Balázs

Idén a magyarországi cégszám eddig minden hónapban csökkent, közelítve a tavalyi évhez képesti 10 ezres visszaesést, közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Bár a járvány után növekedett az alapítási kedv, ez nem volt elegendő a cégszám csökkenésének ellensúlyozására. Az új felszámolási eljárások száma rekordot döntött, különösen a 3-5 éves korú cégek között.

A társas vállalkozások száma már a járvány előtt is csökkent, amit csak három ágazat (villamosenergia, építőipar, közigazgatás) tudott kis mértékben ellensúlyozni. A járvány után a leginkább érintett szektorokban (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, kereskedelem) felzárkózás kezdődött, az alapítási kedv növekedett, de ez sem volt elég a cégszámcsökkenés megállítására.

A cégalapítások volumene se nem kiugróan magas, se nem jelentéktelenül alacsony, azonban az elmúlt 6 év szezonális átlagát meghaladóan közelít a 2 500-as mértékhez. A megszűnő cégek száma hasonló trendet mutat, itt a számláló meghaladja a háromezret.

A megszűnési formák között a KATA szigorítása miatt a végelszámolás vezet a kényszertörlések előtt, utóbbiakat a tartósan magas számú felszámolások is előzik. Utóbbiakból már havonta két és fél ezer indul, idén 11 ezret kezdeményeztek fél év alatt, ami 30 százalékkal haladja meg a tavalyi egész évit. Az Opten szerint a júniusi majdnem 1300 végelszámolás arra utal, hogy idén többen fogják bezárni a boltot, mint 2022-ben.

A céginformációs szolgáltató szerint júniusban Hevesben volt a legnagyobb cégfluktuáció Szabolcs vármegye és Budapest után, 37 induló társas vállalkozásra 71 megszűnés és 24 felszámolási eljárás jutott.

A KSH szerint megyénkben júniusban 48 ezer 764 vállalkozás működött, míg tavaly ilyenkor számuk meghaladta a 49 ezer 100-at, amely messze több volt a korábbi évek hasonló időszakához képest. Ezek közül 9097 volt társas vállalkozás, ami több mint kétszázzal kevesebb az egy évvel korábbinál, de alig marad el a megelőző évek júniusi adataitól. Önálló vállalkozóból több volt (39,7 ezer), mint tavaly nyáron.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!